Kultura

DUBROVAČKE KNJIŽNICE Završeni ‘Dani kulturne baštine’

DUBROVAČKE KNJIŽNICE Završeni 'Dani kulturne baštine'

Na poticaj Grada Dubrovnika u rujnu su se održavali ‘Dani kulturne baštine’ budući da je 2018. proglašena Europskom godinom kulturne baštine.

Dubrovačke knjižnice organizirale su prigodne programe s ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti i značaju kulturne baštine u europskom, regionalnom i nacionalnom kontekstu.

Naglasak je bio na aktivnostima za djecu i mlade pa su tako organizirane četiri radionice izrade lijerice. Radionice, na kojima su sudjelovali učenici OŠ Marina Getaldića, vodio je Niko Trojić, a zvuk lijerice dočarao im je Niko Rudinović. Trojić, inače aktivni član KUD-a Sveti Juraj, Osojnik izradom lijerica oživljava kulturnu baštinu dubrovačkog kraja.

U Ogranku Mokošica organizirane su tri radionice za najmlađe. Na kreativnim druženjima izrađivali su se stari novčići od glinamola, nakit od žice te kazala za knjige s motivima konavoskog veza.

Predstavljanje slikovnice ‘Priča o Stonu’ autora Mata Bilića i ilustratorice Fany Bilić uz radionicu izrade kućica od gipsanih kocki održano je u Ogranku Lapad, a sudjelovali su učenici OŠ Lapad i OŠ Ivana Gundulića.

U okviru programa Dana kulturne baštine za odrasle su organizirane Restauratorske priče pod naslovom „Zidno slikarstvo – sakralni i stambeni prostori u Dubrovniku“ uz stručno vodstvo Ane Požar Piplice. Bila je to jedna edukativna šetnja Gradom tijekom koje je Požar Piplica predstavila sačuvane dijelove zidnog slikarstva u Franjevačkom samostanu, Biskupskoj palači, palači Kerša te palači Baselli – Gozze, koja je u privatnom vlasništvu i u kojoj su upravo u tijeku restauratorski radovi na očuvanju i obnovi zidnih i stropnih ukrasa.

Cilj Europske godine kulturne baštine je potaknuti ljude na istraživanje bogate i raznovrsne kulturne baštine Europe, slaviti, razumijevati i štititi njezinu jedinstvenu vrijednost te promišljati o mjestu koje kulturna baština zauzima u životu svakog pojedinca. Sa svojih devet programa i Dubrovačke knjižnice dale su svoj doprinos očuvanju kulturne baštine.

Izvor: DKD

Pročitajte još

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist