Kultura

Dubrovačke knjižnice organiziraju otvorenu trodnevnu radionicu ‘Bibliografski opis stare knjige’

U sklopu Feste sv. Vlaha, Dubrovačke knjižnice s veseljem pozivaju na otvorenu radionicu ‘Bibliografski opis stare knjige’ namijenjenu knjižničarima, ali i svima zainteresiranima na području Dubrovnika i šire. Radionica je besplatna te će se održati na hrvatskom jeziku od 31. siječnja do 2. veljače 2022. u jutarnjim satima na trećem katu Znanstvene knjižnice.

Radionica obrade stare omeđene građe (knjiga) namijenjena je knjižničarima i svima koji posjeduju predznanje o osnovama bibliografskog i kataložnog opisa omeđenih publikacija te poznaju osnovne funkcije kataloga. Sudionici radionice će se upoznati s pojedinim posebnim skupinama ISBD-a koje se upotrebljavaju pri bibliografskom opisu starih omeđenih publikacija.

Posebnost stare omeđene građe je ručno tiskana knjiga (razlikuje se od građe tiskane strojem), a nastajala je od 1500. do otprilike prve polovice 19. stoljeća odnosno do 1850. godine. Sve knjige starije od 1500. nazivamo inkunabulama ili prvotiscima te postoje određene specifičnosti za njihov bibliografski opis.

Trodnevna radionica, uz upoznavanje s objedinjenim izdanjem ISBD-a (Zagreb, 2014.), uključivat će i praktični rad – obradu određenih primjeraka stare omeđene građe iz fonda Znanstvene knjižnice. Cilj radionice je da sudionici usvoje znanja o primjeni ovog izdanja ISBD-a u obradi starih omeđenih jedinica građe i samostalnoj izradi kataložnih i bibliografskih zapisa za staru knjigu.

Radionicu će voditi dugogodišnja voditeljica zbirke RagusinaIngrid Pavličević. Vodeći i obrađujući zbirku u kojoj veći dio građe spada upravo u knjige tiskane između 1500. i 1850. godine, stekla je bogato praktično iskustvo u katalogizaciji stare knjige.

S obzirom na ograničeni broj polaznika, prijave su moguće do petka, 21. siječnja preko poveznice.

O točnom terminu radionica svi prijavljeni sudionici bit će pravovremeno obaviješteni.

Radionica će se održati u skladu s epidemiološkim mjerama.

Pročitajte još

FOTO Susret riječi sa Slavicom Stojan i Vesnom Čelebić

Dulist

[FOTO] Predstavljen program 74. Igara, očekuju nas četiri dramske premijere

Dulist

‘Na početku bijaše hrid’ Slavice Stojan, ukoričena povijest Dubrovnika

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija