Kultura

Dubrovačka udruga likovnih umjetnika okićena titulom najbolje u Hrvatskoj

Dubrovačka udruga likovnih umjetnika okićena titulom najbolje u Hrvatskoj

Dubrovačka udruga likovnih umjetnika je na 36. susretu likovnih stvaratelja proglašena najboljom u 2020. godini.

Susret je kao i svake godine organizirao Hrvatski sabor kulture na čiji su se natječaj prijavile 22 udruge i brojni samostalni autori. Svake godine susrete i natječaj prati izložba odabranih radova. Zbog specifične situacije uzrokovane pandemijom izložba i proglašenje ovogodišnjih dobitnika nagrada održano je online 3. listopada.

Na ovogodišnji likovni natječaj Hrvatskog sabora kulture prijavljen je ukupno 301 rad (272 rada iz 22 prijavljene likovne udruge i 29 radova samostalno prijavljenih autora). Stručno povjerenstvo u sastavu: Sonja Švec Španjol, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja i Damir Facan Grdiša, akademski slikar, odabralo je 78 radova. Virtualna izložba HSK pružila je pratiteljima kvalitetan prikaz odabranih radova, obrazloženje nagrađenih radova i izložbe u cjelini te omogućila kratke izjave nagrađenih sudionika.

Dubrovačku udrugu likovnih umjetnika predstavljali su svojim radovima: Mirica Dubčić, koja je posebno istaknuta između naša četiri autora, Nino Dubčić, Miro Stamatović i Anto Violić. Stručno povjerenstvo osim visoke kvalitete odabranih radova kao vrijednost naglasilo je ujednačenost svih radova udruge koji su poslani na natječaj osobito po sličnoj tematici i izraženom koloritu karakterističnom za slikarstvo našeg podneblja.

Dubrovačka udruga likovnih umjetnika na susretima likovnih stvaralaca HSK sudjeluje od 2007. i od tada je tri puta proglašena najboljom udrugom u Hrvatskoj, a njeni članovi bili su i dobitnici nagrade za najbolji likovni rad. Udruga je u svojih 40 godina postojanja održala više od 70 izložbi, organizirala više od 20 likovnih kolonija i sudjelovala u brojnim humanitarnim akcijama. Zadnjih godina rad udruge je po broju izložbi koje se organiziraju izrazito dinamičan pri čemu se nastoji kroz pripremu i prezentaciju radova na zadane aktualne teme postići kvalitetan umjetnički razvoj pojedinca unutar udruge. Tijekom ove godine udruga je radove svojih članova prezentirala na četiri izložbe pri čemu je nužno izdvojiti izložbu Život teče dalje u atriju palače Sponza. Na ovoj prvoj izložbi članovi su se predstavili radovima na temu sakralne baštine grada i okolice. U ovoj godini planiraju još jednu izložbu koja će okupiti većinu članova.

Pročitajte još

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist