Aktualno

Dubrovačka policija kroz prosinac provodi akciju ‘Vikend s 0 promila’

policija vikend s 0 promila
 1. Postaja prometne policije Dubrovnik i ove godine nastavlja s provođenjem projekta ‘Vikend s 0 promila’ koji će se u dane vikenda provoditi na gradskim prometnicama grada Dubrovnika.
  Projekt je osmislila Postaja prometne policije Dubrovnik i provodi ga već četvrtu godinu zaredom. Policijski službenici prometne policije će u narednim vikendima pojačano nadzirati prometne prekršaje i vozačima dijeliti letke s korisnim savjetima, a sve kako bi se broj prometnih nesreća i stradavanja u njima sveo na najmanju moguću mjeru.
  Inače, od početka ove godine na prometnicama Postaje prometne policije Dubrovnik dogodilo se 46 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači pod utjecajem alkohola, u kojim prometnim nesrećama je 9 osoba teško ozlijeđeno, a 16 ih je zadobilo lakše tjelesne ozljede.
  Ovaj projekt za cilj ima građane, ponajviše vozače, upoznati sa štetnim utjecajem alkohola na sposobnost percepcije i koncentracije, što neminovno dovodi do zakašnjele reakcije vozača u prometu i samim tim veće mogućnosti izazivanja prometnih nesreća.
  -Vozači pod utjecajem alkohola vrlo često zanemaruju možebitne opasnosti i precjenjuje svoje vozačke sposobnosti. Kod takvih vozača dolazi do suženja vidnog polja, krive procjene brzine, udaljenosti i širine ceste, a i zanemaruje se postojanje drugih sudionika u prometu. Vrijeme psihičkog i motornog reagiranja vozača se produljuje i vozaču treba dulje vrijeme za procjenu situacije u prometu, prepoznavanje opasnosti te brzo i točno reagiranje pri čemu se smanjuje koordinacija pokreta ruku i nogu. Prije svega treba voditi računa o činjenici da se vožnjom pod utjecajem alkohola ne ugrožava samo život vozača i njegovih putnika iz vozila već i svih ostalih sudionika u prometu koji zbog takve vožnje mogu nastradati. Ovakve opasnosti mogu se izbjeći alternativnim metodama prijevoza poput taksija, gradskog prijevoza ili pješice – navode iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.
  Aktivnosti u sklopu projekta će se provodit tijekom prosinca do završetka novogodišnjih blagdana.

Pročitajte još

NEK TI KUŠIN BUDE STINA Extra luksuzni smještaj na Porporeli i podno Lazareta

Dulist

Zoran Obradović: Sve nam je jača ‘oldtimer’ scena

Marko Džamarija

DUBROVČANI IZVAN GRADA Ivana Zorić: ‘U Beču mi je lijepo, ali Dubrovnik je baza, dom!’

Ivana Mijić Vulinović