Aktualno

Dubrovačka bolnica bez Remdesivira više od mjesec dana, za jednog Covid pacijenta potrebne četiri bočice

Dubrovačka bolnica bez Remdesivira više od mjesec dana, za jednog Covid pacijenta potrebne četiri bočice

Proteklih nekoliko dana u javnosti se naveliko raspravlja o Remdesiviru – lijeku za Covid, a u kontekstu smrti novinara Vladimira Matijanića. I dok ministar zdravstva Vili Beroš tvrdi kako u hrvatskim bolnicama Remdesivira ima sasvim dovoljno za pacijente kojima bi bio potreban, Hrvatska udruga bolničkih liječnika tvrdi suprotno te ističu kako ovog lijeka nema dovoljno u Hrvatskoj, da su bolnicama na raspolaganju 483 doze, što je, naglasili su, dovoljno samo za 80 Covid pacijenata. U hrvatskim bolnicama, podrctali su iz HUBOL-a, trenutno se od Covida liječi 613 pacijenata. Provjerili smo stoga koliku količinu ovog lijeka ima Opća bolnica Dubrovnik, za koliko je pacijenata ta količina dostatna kao i u kojim se slučajevima ovaj lijek primjenjuje.

-U Općoj bolnici Dubrovnik lijeka Remdesivir nema više od 30 dana. U pravilu, lijek se primjenjuje tri dana – prvi dan 200 mg, a iduća dva dana po 100 mg. Radi se o četiri bočice od 100 mg za pojedinačnog bolesnika – odgovorili su DuListu iz Opće blnice Dubrovnik, a na naše pitanje kojim se pacijentima i kada ovaj lijek daje, odgovorili su kako se lijek primjenjuje prema smjernicama Ministarstva zdravstva.

-Remdesivir je pokazao moguću korist u liječenju bolesnika s COVID-19 te se preporučuje primjenjivati u svrhu liječenja blažih do srednje teških oblika COVID-19…. Remdesivir se preporuča za hospitalizirane bolesnike s težom pneumonijom – naveli su nam iz Opće bolnice Dubrovnik.

Pitali smo svakako i je li Opća bolnica Dubrovnik zaprimila upite za posudbu ovog lijeka iz drugih bolnica, međutim, na to pitanje nismo dobili odgovor kao ni na pitanje kada je zadnji put Remdesivir dan nekome od pacijenata u dubrovačkoj bolnici.

Pročitajte još

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist