Kultura

Drugo predavanje o dubrovačkim gradskim predjelima – Pile s Konalom

Dubrovačke knjižnice nastavljaju ciklus predavanja o dubrovačkim gradskim predjelima pod nazivom: Preobrazba kroz šetnju, šetnja kroz preobrazbu: kroz dubrovačke (pri)gradske kvartove. Drugo predavanje tematizirat će Pile s Konalom, a održat će se u četvrtak, 13. travnja 2023. u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad s početkom u 19 sati.  

Predavanja održava dubrovački povjesničar umjetnosti i arheolog Ivan Viđen koji niz godina surađuje s Dubrovačkim knjižnicama.

Stara je mudrost kako „stalna na tom svijetu samo mijena jest“ – a to se, kao i u ljudskome životu, može posebno dobro primijeniti i na gradove. Iako nam se u Dubrovniku promjene nekad pričinjavaju bržima, nekad sporijima, općenito nismo svjesni kako se i koliko se prostori Grada mijenjaju i preobražavaju.

Dubrovačke knjižnice osmislile su ciklus od četiri predavanja kojima će se publika tijekom travnja moći „prošetati“ najvažnijim kvartovima Grada van zidina: Pločama, Pilama s Konalom, Gružom i Lapadom. Predviđeno je da se nakon održavanja posljednjega predavanja virtualna šetnja iz knjižnice pretvori u pravu šetnju uz stručno vodstvo. Predavanja su osmišljena kao pogled u slojevitu povijest svakoga od odabranih kvartova, ali uz naglasak na promjene i preobražaje koji su ih oblikovali te doveli i do današnje „slike Grada“. Koje je značenje i uloga svakoga od spomenutih (pri)gradskih predjela u prošloj i sadašnjoj „slici Grada“ te koje predodžbe o tomu postoje? Koliko znamo, a koliko mislimo da znamo i koje predrasude imamo o pojedinim mjestima i događajima? Predavanja će nastojati odgovoriti na ta i na druga pitanja te se „boriti“ i s uvriježenim, često i ne sasvim točnim, znanjima o Pločama, Pilama, Gružu i Lapadu.

Pročitajte još

IZLOŽBA U GALERIJI ‘Vatrena paleta Pinove jeseni’ uz 60 godina stvaralaštva

Dulist

[FOTO] HRVATI UJEDINJENI KRAVATOM ‘Svaka knjiga koja nas spaja ima spomeničku vrijednost’

Dulist

DUBROVAČKI SIMFONIJSKI ORKESTAR Pavle Zajcev i Đana Kahriman u atriju Kneževa dvora

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija