Aktualno

Drašković: Želimo što prije vratiti kuću

Drašković: Želimo što prije vratiti kuću

Još ništa službeno nismo dobili od suda – kazao je u telefonskom razgovoru za duList Đorđo Drašković iz Trebinja, nećak i nasljednik pokojnog imenjaka Đorđa Draškovića, nekadašnjeg vlasnika polovice bivše upravne zgrade Vrtlara na Pilama,

ukupne površine 396 četvornih metara, u kojoj je danas smještena Turistička zajednica Grada Dubrovnika.

– Nama je ta kuća oduzeta nacionalizacijom. O tome se slabo pričalo otkad su nam kuću uzeli komunisti, to je bilo i više nije bilo, ako me razumijete – ističe nećak Đorđo, koji je mnogo puta dolazio u Dubrovnik, ali „nikad nismo pričali, niti smo smjeli pričati o tome da bi ta kuća mogla biti naša“.
 
IMAMO SVE PAPIRE
 
– Moj stric Đorđo je živio u Dubrovniku, radio kao trgovac čitav svoj život, a u Dubrovniku je i pokopan – objašnjava Drašković, jedan od sedam nasljednika polovice kuće na Pilama.
O mogućnosti nagodbe s Gradom Dubrovnikom kaže:

– Ništa ne znam, još nas nitko nije kontaktirao. Mi sve papire imamo, gruntovnicu, zahtjev za povrat koji smo predali u zakonskom roku nakon ovog rata (Domovinskog, op.a.). Nisam samo ja tu nasljednik, ima nas više – ističe Drašković.

Nije znao reći bi li mu bio draži novac ili vlasništvo, ali je bio jasan u želji da vrati natrag ono za što smatra da mu prema zakonu pripada.
– Čekali smo 60 godina, ali privatno vlasništvo je privatno vlasništvo. Tako je dosudio sud. Ono što jest jest, zna se da je to bilo stričevo. A što je još bilo njegovo u Dubrovniku, tko to zna? Je li on nekome poklanjao neku kuću ili zemlju, ja o tome slabo znam. Želimo što prije tu kuću vratiti u posjed. Zamislite da ste nešto stvorili i imali, to je bilo vaše, a onda vam je to netko uzeo – istaknuo je jedan od nasljednika, Đorđo Drašković.

Inače, prema informacijama koje Gradom kolaju u vezi zgrade, nakon što je u njoj bilo smješteno nahodište, zgrada je bila u vlasništvu talijanske grofovske obitelji, o kojoj se brinuo izvjesni Miletić. Miletiću je trebala pomoć pa je prizvao Đorđa Draškovića, ali se uskoro odvio niz događaja koji su pogodovali Đorđu. Prvo je 1943. godine kapitulirala Italija, a grof pobjegao u Italiju i sve ostavio Miletiću, a zatim je iznenadnom smrću skončao i sam Miletić.
 
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA
 
Tako je polovica kuće koja zauzima centralno mjesto platoa na Pilama došla u vlasništvo Đorđa Draškovića. Ali, tek za kratko vrijeme. Jer uslijedila je nacionalizacija u kojoj je Đorđu vlasništvo na Pilama konfiscirano i do raspada bivše Jugoslavije, pa i kasnije, kuću je koristio Grad Dubrovnik. Zatim je uslijedio zahtjev nasljednika za povrat oduzete imovine prema Zakonu o oduzetoj imovini u doba bivše SFRJ, koji je prvotno 2006. godine odbijen.

Nasljednici su zatim uložili žalbu na tu odluku, ali i ona im je odbijena. Potom su protiv za njih nepovoljnog rješenja pokrenuli i upravni spor na Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske, a iz Ureda državne uprave može se saznati kako još uvijek nikakva pravomoćna odluka nije donesena, pa se samim tim ne može ni raspravljati o eventualnom pravu na naknadu ili isplatu.

Inače, zgrada bivše upravne zgrade Vrtlara na atraktivnoj poziciji na Pilama u Domovinskom ratu poprilično je oštećena, pa je Grad u njenu obnovu utrošio više od 2,5 milijuna kuna. Popravljen je krov, obnovljena fasada i uređen interijer. Kako sada stvari stoje, sudbina zgrade na Pilama puno je bliža povratku obitelji iz Trebinja.

Pročitajte još

Brzobrodska linija Split-Dubrovnik ponovno plovi od petka

Dulist

UPOZORENJE POREZNE UPRAVE Šire se lažne poruke o povratu poreza

Dulist

Franković čestitao odbojkašicama: Svima ste pokazale da tamo itekako pripadate

Dulist