Koronavirus u Hrvatskoj

DR. BETICA RADIĆ: COVID DNEVNIK ‘Sad je vrijeme pripreme za drugi val’

bolnica fibroscan betica 20

Prim.dr.sc. Ljiljana Betica Radić, spec.infektologije na svome je Facebook profilu odlučila podijeliti svoja razmišljanja te, kako ističe, provjerene informacije o koronavirusu, a kako bi ‘raskrinkala’ razne dezinformacije. Sve to iznijela je u svome novome COVID dnevniku 22042020, a objavu prenosimo u cijelosti.

DANAS JE MEĐUNARODNI DAN PLANETA ZEMLJE

JEDNA OD PET OSOBA ŠIROM SVIJETA MOGLA BI BITI IZLOŽENA POVEĆANOM RIZIKU OD TEŠKOG OBLIKA BOLESTI COVID-19

To je rezultat još nerecenziranog istraživanja Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu (LSHTM). Autori procjenjuju kako je 1,7 (1,0 – 2,4) milijardi (22% [15-28%] globalne populacije pod povećanim rizikom od teškog oblika bolesti COVID-19. Udio stanovništva s povećanim rizikom kreće se od 16% u Africi do 31% u Europi. Kronična bolest bubrega, kardiovaskularne bolesti, dijabetes i kronične respiratorne bolest su najzastupljenija stanja u muškaraca i žena starijih od 50 godina.

Afričke države s velikom prevalencijom HIV / AIDS-a i otočne zemlje s velikom prevalencijom dijabetesa također imaju visok udio stanovništva u povećanom riziku. Prevalencija multimorbiditeta (> 1) tri puta je veća u Europi nego u Africi (10% prema 3%).

Dodatni problem je što za mnoge od tih osoba rizično stanje nije dijagnosticirano i prepoznato u zdravstvenim sustavima. Zato postoji hitna potreba za ozbiljnom analizom rizika povezanih s COVID-19, kako bi zemlje mogle identificirati grupe s najvišim rizikom i razviti mjere ciljane zdravstvene zaštite i skrbi i tako ublažile učinke pandemije COVID-19.

SADA JE VRIJEME ZA ANALIZU OSOBNOG RIZIKA
SADA JE VRIJEME PRIPREME ZA DRUGI VAL

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist