Aktualno

DONACIJA JU REZERVAT LOKRUM BOLNICI Dr. Đuričić: ‘Tri od 10 uređaja za kisik već su u upotrebi’

DONACIJA JU REZERVAT LOKRUM BOLNICI Dr. Đuričić: 'Tri od 10 uređaja za kisik već su u upotrebi'

Jučer smo uključili dva uređaja, a prekjučer jedan od tih deset. Izuzetno su nam potrebni. Iskustva od ožujka 2020. liječenja oksigenom terapijom i potpore bolesnicima s teškom upalom pluća uzrokovane COVID-19 pokazala su da je ovakav princip poštedniji za bolesnike. Naravno, ukoliko oni to toleriraju i daje im veću šansu za oporavak. Ovaj stroj je manevar kako se na respirator ne bi išlo direktno. Zato smo izuzetno zahvalni što ih imamo na raspolaganju – poručio je u ponedjeljak dr. Stjepan Đuričić, voditelj Odjela za infektologiju OB Dubrovnik, prilikom primoredaje 10 komada uređaja za terapiju visokim protokom kisika ovoj zdravstvenoj ustanovi nabavljenih donacijom JU Rezervata Lokrum.

Kako je već spomenuto, uređaj objedinjuje visoki protok kisika i primjenu respiratornih plinova koji se daju bolesnicima. Ovaj aparat nije tu da održava na životu već da pomogne da do takvih scenarija ne dođe, napomenuo je dr. Đuričić.

Vrijednost uređaja je, objasnio je predsjednik Uprave JU Rezervat Lokrum Zoran Obradović, 465.000,00 kuna s PDV-om.

– Imamo solidnu financijsku rezervu. Bili smo odgovorni te smo uveli mjere uštede i prije ove sezone. Potpuno smo spremni i likvidni za iduću – istaknuo je Obradović rekavši kako im unatoč podbacivanju turističke sezone ova donacija nije predstavljala preveliko opterećenje.

Ovom prilikom gradonačelnik Mato Franković skrenuo je pozornost na važnost sudjelovanja lokalne samouprave u brigu o zdravlju sugrađana tj. sudjelovanju u podmirivanju financijskih troškova dubrovačke bolnice.

– Prije godinu i pol dana JU Rezervat Lokrum je donirala značaj iznos za pomoć OB Dubrovnik. Grad Dubrovnik je nedavno kupio respirator, a sad su na red došli i ovi uređaj. Pozivam i ostale jedinice lokalne samouprave na području Dubrovačko-neretvanske županije da pomognu bolnicu jer se ovdje ne liječe samo građani Dubrovnika – podvukao je Franković.

A prema riječima ravnatelja OB Dubrovnik dr. Marija Bekića ovdje je trenutno hospitalizirano 45 COVID-19 pozitivnih pacijenata.

– To su osobe srednje do starije životne dobi. Pet pacijenata je u Jedinici intezivnog liječenja. Četvero ih je intubirano i jedna osoba je na potpori kisikom. Do sada možemo reći da se uspješno nosimo sa situacijom – rekao je Bekić i istaknuo kako se u Dubrovniku na tri lokacije provode brzi antigenski testovi – na Pedijatrijskom odjelu, Odjelu za zarazne bolesti i na objedinjenom Hitnom bolničkom prijemu te izvan same ustanove na parkiralištu voznog parka Hitne pomoći.

– Antigenski testovi su isključivo za one pacijente koji imaju izraženu kliničku sliku, akoja ukazuje na razvijenu bolest COVID-19. Znači, asimptomatski pacijenti i negativni pacijenti koji imaju simptome. Oni se dodatno testiraju na PCR – iznio je Bekić.

Pročitajte još

‘RIM TIM TAGI DIM’ Baby Lasagna u finalu Eurosonga!

Dulist

Roko Tolić jedan od kandidata za direktora aerodroma Crne Gore

Dulist

SVEČANI PROGRAM Hrvatski liječnički zbor obilježava 150 godina

Dulist