Aktualno

DOMAĆINSTVO U OŠ LAPAD Mladići opasno konkuriraju djevojkama, nije im problem ni prišiti pucu!

DOMAĆINSTVO U OŠ LAPAD Mladići opasno konkuriraju djevojkama, nije im problem ni prišiti pucu!

Svaki sat radimo nešto drugačije! Baš sada ćemo, s obzirom da smo u blagdanskom duhu, napraviti kuglice za bor od različitih tkanina i drugih materijala – priča nam Rebecca Bogdanović, nastavnica OŠ Lapad koja od ove godine vodi ni manje ni više nego – Domaćinstvo. Kada smo čuli da se taj ‘drevni’ predmet iz naše mladosti vratio u učionice, nije bilo druge nego uklopiti se u mali, ali vrijedni razred i prisjetiti se kako se prišivaju puce, izrezuju oblici od kartona, rade različiti ukrasi i – što je učenicima najmilije – kuha! A koliko je Domaćinstvo popularno među petašima i šestašima, koji čine ovaj kreativni razred, govori i to kako im uopće nije problem petkom se zaputiti ranije u školu! Domaćinstvo je, naime, predsat i već od 7 i 10 ujutro kroz školu se čuje graja, ali i mirišu prikle…

Od puca do povrća
‘Ukrali’ smo im jedan mali dio sata, baš pred Božić, kako bismo se i sami uvjerili u kreativni duh ovih vrijednih mališana. O svemu će nam više pričati nastavnica Rebecca, s velikim osmijehom na licu, dok oni zainteresirano vade iz kutija materijale spremne za ovaj sat…
—Dosad smo učili šivati, odnosno podrubiti i prišiti puce s dvije i zatim četiri rupe, gulili smo i sjeckali voće i povrće, pravili pomfrit, pravili palačinke, pravili prikle – na prijenosnom kuhalu, izrađivali razne oblike origami tehnikom savijanja papira, a prisjetili smo se i igara iz prošlosti poput preskakanja lastike… U tome sam ih pobijedila samo tako – kaže nastavnica Rebecca kroz smijeh. Obje smo suglasne – zaista je prekrasno što su se ove gotovo pa zaboravljene vrijednosti vratile u školu. Dok rade božićne ukrase, svi su jednako angažirani, pogotovo mladići. Ipak, nije izrada ukrasa i origamija omiljena ‘zanimacija’.

Maksimalno samostalni
—Definitivno im se najviše sviđa kuhanje, i tu su me iznenadili, pogotovo dečki, nevjerojatni su. Dosad smo radili prikle, palačinke, pomfrit i tu su maksimalno samostalni. S punim povjerenjem mogu reći njihovim roditeljima da im prepuste kuhanje kod kuće – ističe dalje, a nakon što se uvjerila da im odlično ide sjeckanje i priprema povrća, na red je došlo – indukcijsko kuhalo.
—Prigali smo patate, a naučili i za ovo blagdansko vrijeme praviti i prikle. To je sigurno bio za njih najukusniji pomfrit, jer su ga sami napravili. A kad smo pravili palačinke, cijela škola je mirisala! Podijelili smo se u dvije grupe – dečki i cure – i svatko je pravio svoju smjesu. Naravno, imali smo dvije tave – dodaje naša simpatična sugovornica. Kao važan dio Domaćinstva djeca su naučila i raspremiti nakon rada.

Sve pospreme iza sebe
—Itekako shvaćaju kako je važno, bilo na Domaćinstvu, bilo doma, pospremiti i ostaviti red iza sebe. Tu ih zaista moram pohvaliti, ‘em’ su kreativni, ‘em’ su uspješni i vrijedni – naglasila nam je Rebecca. Dodaje kako se svaki put iznova vesele satovima Domaćinstva, izvannastavnoj aktivnosti, a ona svaki put s njima uči nešto novo.
—Izlaze iz okvira na jedan predivan način, učeći životne vještine. Nije sve u gradivu, ima nešto i u tim praktičnim vještinama – zaključuje naša nastavnica. Prije nego što smo se pozdravili s njima, rekli su nam svoje dojmove.
— Najdraže mi je kuhati, praviti palačinke i jesti ih – iskreno nam je rekao Vito Radovan. Petra Boro kaže kako je zabavno raditi kreativne stvari, a najzabavnije definitivno – peći i jesti!
—Iznenadili smo sami sebe koliko toga znamo – dodala je Petra.
—Kad steknemo neko znanje, naučimo nešto, a na kraju jedemo baš to što smo sami napravili – nema ljepše od toga – rekla je pak Iva Glavinić, dok Letizia Čavara kaže kako joj je osim kuhanja drago i to što su uređivali razred.
—Sviđa mi se što idemo na Domaćinstvo, stječemo nova znanja a nismo znali sami kako bi nešto napravili. A sad smo naučili! Nije tako teško kao što se činilo – dodala je Letizia. Za Điva Šabadina najvažnije je – preskakanje konopa i kuhanje, a Maris Ostrički – uživanje u delicijama koje su sami napravili. Za Maris su njeni prijatelji rekli kako je jako kreativna. Sama je napravila zvijezde koje krase razred, a sad se s ostatkom razreda pripremila za božićne kuglice. Ostavljamo ih u njihovom kreativnom svijetu, u kojem mašta nema granica… A oni su svim čitateljima DuLista poželjeli – sretan Božić!

KREATIVNI UČENICI OŠ LAPAD
Petaši i šestaši bez granica
6.e razred: Mauro Baletin, Martina Brbora, Laura Butigan, Letizia Čavara, Leonardo Ćuk, Niko Đurić, Iva Glavinić, Ivo Kunić, Leoni Kvestić, Fran Marković, Maris Ostrički, Vito Radovan, Ivan Raič, Isabella Rakigjija, Lora Rončenić, Dora Rudinović, Antonio Sentić, Đivo Šabadin
6.d razred: Laura Vejnović
5.c razred: Petra Boro, Josip Butigan, Leon Grubišić, Gabriel Knezović, Adrian Milin

Objavljeno u tiskanom izdanju 21. prosinca 2022.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist