Aktualno

Događa li se u Zatonu korupcija u korist mafijaških grupa?

Događa li se u Zatonu korupcija u korist mafijaških grupa?

Udruga OKVIR ZA ZATON, povodom objavljivanja članka o zaustavljanju UPU Zaton Mali, ovim putem obavještava medije i sveukupnu javnost da objavljeni tekstovi u medijima nisu poslani od strane udruge. Žele također, retificirati neke navode, ali i dodati neke nove činjenice već objavljenim tekstovima. Reagiranje prenosimo u cijelosti:

 
U prvom redu, naglašavam da nije Nina Nadramija poslala upite premijeru Milanoviću, a ni ministarstvima, kao ni predstavnicima EU u RH, već je to ista uradila kao predsjednica OKVIRA ZA ZATON, udruge koja se godinu dana bori protiv nelegitimnosti, nestručnosti i u partikularne privatne interese, donesenog Prijedloga UPU-a Zaton Mali.

Iz objavljenih tekstova posebno upada u oči izjava predstavnika Grada Dubrovnika (izrađivača UPU-a) "kako je u tijeku i izrada makete cijelog područja kako bi se građanima jasno pokazala sva prostorno planska rješenja i izbjegle manipulacije različitim fotomontažama koje su se pojavljivale u medijima".

Da preciziramo: prilikom lanjske javne rasprave predstavljeni grafički prikaz bio je predstavljen na toliko nerazumljiv i nestručan način kako bi se javnost valjda lakše obmanula i dovela u zabludu.

Budući da već od samog početka djelovanja Okvira za Zaton uživamo potporu i dobivamo stručnu pomoć i sugestije grupe uglednih urbanista i docenata s Politehničkog fakulteta iz Milana, ti su nam ZAISTA stručnjaci ukazali na površnosti i kardinalne greške grafičkog prikaza UPU-a Zaton Mali. I TEK TADA su docenti iz Milana, a na osnovu podataka iz UPU-a koje smo im dostavili, izradili realne grafičke prikaze Zatona kakav je sada i Zatona kakav bi bio, ukoliko bi došlo do realizacije UPU-a Zaton Mali.

Napominjemo da gore spomenuti stručnjaci, u stalnom kontaktu s predstavnicima naše udruge, budno prate razvoj događanja, te su spremni doći i u Dubrovnik na javno suočavanje s izrađivačima prijedloga UPU-a. Milanski docenti su, osim toga, i u kontaktu s EU institucijama koje itekako budno prate što se događa s ovim našim posebno zaštićenim i visoko vrijednim područjem, a posebno ako se to događa zbog korupcije u korist pojedinih mafijaških grupa, a na štetu svekolike zajednice koja uskoro i zakonima potpada pod EU okrilje.

A ako se izrađivači prijedloga UPU-a Zaton Mali odnose na dvije ZAISTA FOTOMONTAŽE, to su bili amaterski iskarikirani prikazi Zatona kakav bi se mogao realizirati.

U prilog tome dodajem i dvije NEPOBITNE ČINJENICE:
1. U naselju Soline, poviše ljetnikovaca Palmotić, Gundulić, vile SVID projektirane od strane Nikole Dobrovića, izdana je dozvola za gradnju, odobrena od Konzervatorskog zavoda (koji valjda ima ulogu da štiti buduća svemirska zdanja?!) mastodontu staklene površine koja će ukloniti stoljetne čemprese i dati nepobitan "modernistički" izgled Zatonu.
2. Do samog zida ljetnikovca Zamanja, s jednim od najljepše uređenih renesansnih vrtova (možda nam ti vrtovi kao takvi i nisu potrebni, bolje ih je pretvoriti u parkinge?!), izdana je dozvola za gradnju zgrade s "translucentnom površinom" – ma što god to značilo?! A da stvar bude bolja, dozvola za gradnju je izdana na VODOZAŠTIĆENOM PODRUČJU u blizini samog izvorišta?!
Neće i NE SMIJE ni to proći! Kao što ne smije proći ni međunarodna luka Zaton Veliki, ni luka nautičkog turizma (koju su stanovnici Zatona već jednom skupljanjem potpisa uspjeli odbaciti), ni Vićanovo naselje na zaštićenom području šume alepskog bora Bat.
 
Jedna VAŽNA sugestija izrađivačima GUP-a, PP-a, UPU-a i svih ostalih maglovitih prostornih planova naše općine i županije: Zaton Mali, Zaton Veliki, Štikovica i Vrbica su JEDNA I JEDINSTVENA UVALA I KAO TAKVA TREBA DA BUDE TRETIRANA I OBRAĐENA U NEDJELJIVOJ CJELINI!! Ali, naravno, puno je lakše, divide et impera, pa se obrađuje dio po dio stanovništva, kako bi se razjedinjeni što manje bunilo.

A dotada, neka naš vrli Mjesni odbor bere tratinčice po obroncima SRĐA, dok predstavnicima dubrovačkog SDPa toplo preporučujem da što više putuju naokolo po svijetu i da što bolje zatvaraju oči pred ovom našom žalosnom korumpiranom stvarnošću, a umjesto njih će članovi SDP-a Zagreb ukazivati na tu istu žalosnu lokalnu situaciju . I neka se onda, zaboga, ne čude, kad ih narod na sljedećim lokalnim izborima vrati tamo odakle su i došli što su svojim neradom u potpunosti i zaslužili.

Dodajem još samo jednu izjavu: Okvir za Zaton se kao udruga svrstava na stranu onih koji se bore protiv izgradnje hidrocentrale Ombla 2 i uskoro ćemo u medije poslati članak o tome kakvu bi sudbinu zadesilo to područje. I u tome imamo podršku talijanskih stručnjaka i društveno angažiranih lica koji su spremni nesebično pomoći kako bi spriječili nepotrebnu investiciju s veoma mogućim tragičnim ishodom.
 
Predsjednica udruge OKVIRA ZA ZATON
Nina Nadramija

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist