Aktualno

DODIJELJENI SUNCOKRETI Srebro za OPG-ove Pašeta i Zvrko, posebno priznanje OPG-u Tasovac

DODIJELJENI SUNCOKRETI Srebro za OPG-ove Pašeta i Zvrko, posebno priznanje OPG-u Tasovac

Nagradu Suncokret ruralnog turizma Hrvatske osvojilo je ove godine 70 dobitnika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ovogodišnji Šampion, Općina Kneževi vinogradi, pionir je ruralnog turizma u Baranji. Tri nagrade stigle su i u našu županiju. Srebrne povelje u kategoriji ‘Tradicijska (ruralna) gastronomija’ pripale su OPG-u Pašeta Taste Dalmatia iz Trstenoga i OPG-u Pave Zvrko Konoba Ivankovi. Posebno priznanje za očuvanje autohtonih sorti vinove loze i tradicionalne korčulanske arhitekture u kategoriji ‘Vinski turizam’ dobio je OPG Tasovac iz Žrnova.
Povelje i priznanja u sklopu nacionalne nagrade ‘Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award’ deseu godinu za redom dodijelila je Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj ‘Klub članova Selo’ ovog utorka, 28. veljače.
Ukupno je prijavljen 161 kandidat iz 18 hrvatskih županija, a prvi put, pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, pridružuje se i 16 prijavitelja iz Bosne i Hercegovine.
Priznanje Suncokret ruralnog turizma Hrvatske projekt je u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju i predstavljaju tradicijski sadržaji, čuva izvornost te povezuju sudionici ruralnoga turizma, a dodjeljuje se u osam kategorija: turistička seljačka gospodarstva, tradicijska domaćinstva, tradicijska gastronomija, vinski i craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno turistički projekti, kao i oni koji imaju zaštićene i marketinške oznake. Uz jednu šampionsku nagradu dodijeljene su zlatne, srebrne i brončane povelje te posebna priznanja, podijeljena po kategorijama.

Predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Kluba članova ‘Selo’ Dijana Katica, koja već deset godina organizira najveću i najznačajniju manifestaciju u ruralnom turizmu, istaknula je kako je ponosna što od samih početaka i nastanka ruralnog turizma u našoj zemlji podupire i savjetuje ljude, koji u ovaj segment turizma tek ulaze. I
Ove godine predstavljeno je i novo priznanje: Nagrada dr. sc. Eduard Kušen, za poseban doprinos razvoju i promociji ruralnog turizma. Naime, pokojni dr. sc. Kušen u velikoj je mjeri pridonio promicanju znanja i istraživanja značajnih za razvoj ruralnog turizma. Nagrada će se dodjeljivati jednom godišnje osobama, udrugama, OPG-ima, pružateljima usluga, turističkim zajednicama i ostalim institucijama, koje su u svom radu uložile izvanredne napore i trud, dale značajan doprinos, ostvarile postignuća u razvoju i promociji ruralnog turizma te unapređenju ruralnih područja Republike Hrvatske.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist