Aktualno

DODIJELJENE NAGRADE Tko su najvolonteri 2022. godine?

DODIJELJENE NAGRADE Tko su najvolonteri 2022. godine?

Nakon dvogodišnje stanke, ovog petka su u Centru za mlade Dubrovnik dodijeljene godišnje volonterske nagrade koje već tradicionalno dodjeljuje Volonterski centar Dubrovnik a izrađuje i dizajnira Be Craft.

Dodjela godišnjih volonterskih nagrada ima za cilj promociju volonterstva kao poželjne društvene vrijednosti kroz vrednovanje doprinosa pojedinaca i organizacija, koji ulažu svoje vrijeme, trud, vještine i znanje u razvoj naše zajednice i tako svojim nesebičnim djelima mijenjaju svijet na bolje.

Nagrade su podijeljene u tri kategorije: volonter godine, koordinator volontera i organizator volontiranja.

Dobitnicima su nagrade uručili Viši savjetnik pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo, Marko Grgurević, te predstavnica Volonterskog centra Dubrovnik, Maria Pendo a program su vodili Damir Šarac i Anja Marković.

Dobitnici volonterskih nagrada u 2022. godini su:

Volonter godine – NIKO VIOLIĆ

Nikovo humanitarno djelovanje pretvorilo se u njegov način života pri čemu Niko daje 100% cijeloga sebe. Kako bi napravio nešto humanitarno za Ligu za borbu protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet čiji je predsjednik, koristi sve svoje kontakte, dostupan je svima 24h i naravno za svoj rad ne prima nikakvu naknadu. Brojni koncerti, izložbe i događanja rezultat su neumornih kontakata, dogovora s izvođačima, privatnih kontakata i prijateljstava koje Niko nesebično koristi, a sve za jedan, zajednički cilj – pomoći u svakom trenutku potrebitima! O Niku su pisali i brojni portali, gostovao je na radio postajama i za Ligu napravio uistinu mnogo. Zahvaljujući njegovoj inicijativi i angažmanu njega i članova Lige čiji je predsjednik, Dom Zdravlja Korčula bogatiji je za 3D mamograf. Njegovu predanost volontiranju i humanitarnom radu prepoznao je predsjednik RH Zoran Milanović.

Koordinator volontera – SVEN KRILE

Osim što je branitelj, profesor i programer, Sven Krile u udruzi Bonsai volontira i koordinira volontere počevši od lipnja 2019. godine. U 2022. godini je ostvario 191 volonterskih sati, koordinirajući četvero mladih ljudi koji su uspjeli prijaviti ESS projekt „DUST“, te je bio ključan sudionik u ostvarivanju suradnje sa Sportskim savezom osoba s invaliditetom grada Splita, koji su kroz projekt promocija sporta prikazali koje su sve mogućnosti bavljenja sportom za osobe s invaliditetom. Uvijek je na raspolaganju, motivira druge i podržava volontere. Čak i razvozi volontere do mjesta volontiranja, uvijek je spreman učiti, te je završio edukaciju od 36h za koordinatora volontera. Neumoran je u traženju novih prilika za poboljšanje volontiranja i pomaganje zajednici.

Organizator volontiranja – LIGA ZA BORBU PROTIV RAKA KORČULA-PELJEŠAC-LASTOVO-MLJET

Liga protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet proslavila je krajem listopada dvadeset godina svoga djelovanja. Udruga koja ima nešto preko 5000 članova, 10 ogranaka i djeluje na Pelješcu, Mljetu, Lastovu i Korčuli. To je udruga koja je u ovih dvadeset godina organizirala i platila preko 31500 specijalističkih, preventivnih pregleda, kao i omogućila ih još toliko koristeći aparate koje je kupila i dala na uporabu DZ Korčula i Vela Luka; 3 mamografa, gastroenterološku ordinaciju, UZV uređaje. U samu opremu koju su darovali u ovih dvadeset godina uložili su, s prijenosnim UZV i spirometrom, skoro 6 mil. HRK. Pomagali su u kupnji aparata za OB Dubrovnik, KBC Split, Udrugu Ana Rukavina, i druge. Svaku godinu pomažu bolesnima od tumora s preko 100000 HRK, pokrivajući im troškove smještaja u Splitu ili Zagrebu. Ako idu na terapije, osiguravaju im lijekove koji nisu na listi HZZO ili tipizaciju tkiva ako je potrebna. Sa svojim radom su napravili našem zdravstvu uštede u iznosu od preko 15 mil. HRK. Svaku godinu dogovaraju dolaske specijalista radi pregleda dojke, štitnjače, abdomena, prostate, kože. Tako svake godine organiziraju pregled od 300 do 400 stanovnika Mljeta ili Lastova, dodatno na one bolesnike koji dolaze na mamografiju, gastroenterološke i ginekološke preglede u Dom zdravlja Vela Luka ili Korčula. Tako su prešli preko 30000 specijalističkih pregleda kroz ove godine, što je rezultat vrijedan divljenja. Njihovi volonteri, a ima ih aktivnih preko 300, naprave godišnje oko 140 akcija i ostvare preko 8500 volonterskih sati. Udruga ima oko 1000 potencijalnih davatelja koštane srži u Banci krvi Udruge Ana Rukavina i ponosni su što su tri žene iz Lige već dale koštanu srž i tako spasile tri života. Uz to, Liga protiv raka organizira podučavanje samopregleda dojki po srednjim školama na Korčuli kao i predavanja o zdravoj prehrani. Za svoj rad su dva puta dobili najviše priznanje naše Županije kao i svih Općina u kojima djeluju.

Rad Lige je postao sastavni dio života ovih sredina, jer je na svaki način podigla kvalitetu življenja u sredinama koje su najudaljenije od bolnica u Republici Hrvatskoj. Njihov je osnovni moto rada: “Dobro je činiti dobro”!

Događaj je financiran sredstvima iz gradskog proračuna kroz projekt Centar za mlade Dubrovnik koji kreiranjem edukativnih, zabavnih, participativnih i psihosocijalnih sadržaja, te uređenjem prostora i unaprjeđenjem civilno-javnog partnerstva jača infrastrukturu i prilike za mlade u Dubrovniku.

Pročitajte još

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo