Grad

DOČEK 2017. NA STRADUNU Jole ‘potukao’ Dina Merlina i Ivana Zaka

DOČEK 2017. NA STRADUNU Jole 'potukao' Dina Merlina i Ivana Zaka

Odluka Turističkog vijeća TZ Grada Dubrovnika da Dubrovčane i goste grada u noći Dočeka 2017. godine na Stradunu zabavljaju Doris Dragović i Jole kao glavni zabavljač nije baš najbolje sjela nekim našim sugrađanima, što se moglo isčitati iz komentara nakon službene objave.

Najčešće pitanje je: a tko je još konkurirao i koga su to pretekli Jole i Doris? Stoga smo se raspitali u Turističkoj zajednici i saznali koju su to konkurenciju ‘potukli’ zabavljač iz Zagvozda i povratnica na estradu.

Pritom treba znati kako se po natječaju tražio trodnevni koncertni program koji obavezno mora sadržavati ‘Dubrovačku kolendu’ (cocktail show i nastup dubrovačkih klapa), dječji doček i Novogodišnji koncert DSO-a. S druge strane, TZ i Grad Dubrovnik sve to su spremni platiti 600 tisuća kuna te osigurati tehnički dio (pozornica, garderoba).

Tri ponude Scardone
Turističko vijeće razmatralo je ponude tri ponuđača: tvrtki Thorax d.o.o., Večernji list d.o.o. te Scardona d.o.o.. Thorax d.o.o. u svojoj ponudi za prvu večer (petak 30. prosinca) ponudio je atraktivnu Maju Šuput s grupom Enjoy, u jutro Stare godine Šuput i klapu Kaše, a za središnju večer istaknuo DJ Lucu Montecchija te kao glavnog izvođača regionalnu zvijezdu zabavne glazbe Dina Merlina. Prvog dana 2017. godine Dubrovčanima bi zapjevala Zorica Kondža.

U drugoj ponudi, onoj Večernjeg lista, prvi dan nose klapa Dingač te tamburaški sastav Begini, ujutro Stare godine proveli bismo uz klapu Kaše, a zvijezda večeri bila bi još jedna regionalna zvijezda zabavne glazbe Ivan Zak uz glazbeni duo Small Change. U večer prvog dana 2017. godine nastupili bi Trio Aqua Lounge te grupa Buđenje.
Tvrtka Scardona dostavila je ponudu s tri opcije, a u svima je kao glavni izvođač ponuđen Jole, a nositelji treće večeri (1. siječnja) su klape Iskon i Cambi.

U prvoj opciji 30. prosinca ‘nose’ DaRiva i Gruhak, u jutro Stare godine zapjevali bi klapa Ragusa i Gibonni, koji bi nastupio i u samoj večeri Dočeka, ali prije Jole. U drugoj opciji Gruhaku bi se prve večeri manifestacije umjesto DaRive pridružio Petar Grašo, u jutro Stare godine nastupili bi klapa Ragusa i Nina Badrić, koja bi pjevala i u večeri Dočeka, prije Jole. U trećoj opciji ponuđen je Gruhak, uz mogućnost izbora između još tri izvođača: Petar Grašo, Dražen Zečić te Opća Opasnost. Na jutro Dočeka nastupa klapa Ragusa s Doris Dragović, a koja će se u večeri Dočeka pridružiti Joli. Ova treća opcija na kraju je ocijenjena kao najbolja, s tim da je, kako su nam objasnili iz gradske TZ, uz naknadnu suglasnost članova Turističkog vijeća prihvaćena izmjena programa pa će umjesto Gruhaka (čiji su članovi bili iznenađeni što su bez njihovog znanja uvršteni u program) prve večeri nastupiti Opća opasnost.

Je li danas bolje nego 1994.?
Podsjetimo, prvi organizirani Doček Nove godine na otvorenom zbio se ratne 1994./1995. godine, a Dubrovčane je ponajprije oduševio svojom jednostavnošću. Pod nazivom ‘Orlandov bal’ Slobodan Nano Vlašić i Gordan Prišlić Vjeverica pod Sponzom su vodili radijski program uživo uz tombolu i program u koji su uključili FA Linđo, Gradsku glazbu, zborove, Jinxe. Taj se program s godinama širio, a organizaciju su preuzeli Grad Dubrovnik i TZ grada Dubrovnika.

Ipak, prvi Doček Nove godine za koji je raspisan javni natječaj organiziran je 2011. godine. Tada je organizator bila tvrtka Festa Marketing, program se zvao Dubrovački doček, a Grad Dubrovnik i gradska TZ za njega su izdvojili 200 tisuća kuna. Iduće godine za isti iznos pjevala je Jelena Rozga, a organizator je bila tvrtka Tower d.o.o. Potom, od dočeka 2013. do najnovijeg 2017. godine, dakle pet natječaja zaredom, kao najbolji ponuđač ocijenjena je tvrtka Scardona d.o.o., pa smo tako 2013. godine uživali u Novim Fosilima (300 tisuća kuna), godinu kasnije u Colonii (400 tisuća kuna), potom se 2015. dočekala s Tonijem Cetinskim (500 tisuća kuna), a 2016. uz Severinu (500 tisuća kuna). Grad Dubrovnik i TZ grada Dubrovnika za Doček 2017. s Joletom izdvojit će ukupno 600 tisuća kuna, što je najviše otkad se održavaju organizirani dočeci.

Naravno, kad spominjemo sva ova imena riječ je samo o tzv. glavnim izvođačima, a uz njih su redovito nastupali i drugi estradnjaci. Tako smo 2011. godine od zvučnijih imena slušali i gledali Dubrovačke trubadure, Juricu Pađena, Tešku industriju, Anu Rucner, Luku Nižetića, Gruhak, Valetudo, Embassy 516… Iduće, 2012. godine smo uz Jelenu Rozgu gledali nastup nekoliko klapa, Bosutske bećare i grupu DaRiva. Godinu kasnije Novim Fosilima su na pozornici društvo činili Buco Pende, Valetudo, DaRiva te niz klapa, a 2014. su na ‘ispomoć’ Colonii stigli Dražen Zečić, Neno Belan, Teška industrija, DaRiva te opet niz klapa. Godinu kasnije su Toniju ‘dali ruke’ Prljavci, Valetudo, Željko Bebek, DaRiva, Silente, Petar Dragojević i tradicionalni niz klapa, dok smo prošle godine u trodnevnoj manifestaciji uz Severinu slušali i DJ Kamenog, Silente, DaRivu, Valetudo te nekoliko klapa.

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist