Županija

Dobroslavić imenovan izvjestiteljem o ‘Izazovima lokalne demokracije na Zapadnom Balkanu’

Dobroslavić imenovan izvjestiteljem o 'Izazovima lokalne demokracije na Zapadnom Balkanu'

Župan Nikola Dobroslavić imenovan je izvjestiteljem za Mišljenje Europskog odbora regija o „Izazovima lokalne demokracije na Zapadnom Balkanu“. Glavni fokus u istraživačkim raspravama o ovoj temi ispitivanje je različitih aspekata fenomena poznatog kao zauzimanje lokalne države. To se događa kada moćni pojedinci, skupine ili mreže utječu na sustav lokalne uprave ili njegovih dijelova u korist vlastitih interesa. Ovi elementi imaju negativan učinak na politički i društveni razvoj lokalnih zajednica, dok njihov kombiniran utjecaj ima ozbiljnu štetu po daljnji razvoj demokracije. Usvajanje Mišljenja očekuje se na plenarnoj sjednici Europskog odbora regija u Bruxellesu koncem ožujka 2020. godine.

Dobroslavić je ovom prilikom izjavio da očekuje da Mišljenje o izazovima lokalne demokracije na Zapadnom Balkanu bude dodana vrijednost i jedna od tema na raspavama u okviru Sastanka na vrhu čelnika država i vlada (EU-Zapadni Balkan) u organizaciji Vlade i ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, koji će se održati u Zagrebu u svibnju 2020.

Ovo imenovanje izvjestiteljem župana Dobroslavića dolazi na početku njegovog novog petogodišnjeg mandata u Europskom odboru regija. Župan je do sada bio izvjestitelj u dva navrata na temu „Pravni okvir u prekograničnoj suradnji“, te „Višegodišnji financijski okvir EU-a 2021.-2027.“

Pročitajte još

POLICAJCI PREDSTAVILI SVOJE ZVANJE Dani otvorenih vrata u Pločama i Metkoviću

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist