Kultura

‘DOBAR VEČER, DOBRI LJUDI’ Stiže nam čarobni LADO

LADO. priznati hrvatski ansambl narodnih plesova, stiže u Dubrovnik! Točnije, u Kazalište Marina Držića gdje se održati svoj vokalno-instrumentalni koncert ‘Dobar večer, dobri ljudi’ i to već idućeg ponedjeljka, 16. travnja, s početkom u 20 sati.

Sponzori koncerta, kojeg zajednički organiziraju Folklorni ansambl Linđo i Kazalište Marina držića, su Grad Dubrovnik i Turistička zajednica Grada Dubrovnika. Ulaznice su 60/80 kuna, a mogu se kupiti na blagajni teatra od 9 do 12 sati te na dan koncerta,u koliko ih preostane, do 18 sati.

Donosimo nekoliko crtica o LADU, nacionalnom profesionalnom folklornom ansamblu koji datira u 1949. godinu… Njihova zadaća i cilj je istraživati, prikupljati, umjetnički obrađivat ii scenski prikazati najljepše primjere bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.

Skupina od 38 vrhunskih plesača, koji su istodobno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformira iz plesnoga ansambla u reprezentativan folklorni zbor, a 14 odličnih glazbenika svira osamdesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata. Ansambl LADO posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote (više od 1200 kompleta) pa je svaki nastup Ansambla, uz pjesmu i ples, ujedno i svojevrsna revija izvornoga hrvatskog tradicijskog ruha.

Za svoj rad i zasluge u promicanju nacionalne baštine LADO je dobio mnoge nagrade i priznanja: godišnju nagradu INA-e za promicanje hrvatske kulture u svijetu za 2006. godinu; 24 Porina, među kojima i Porin za životno djelo (2002.); četiri Nagrade grada Zagreba (1963., 1968., 2002., 2009.); nagradu Orlando na 54. Dubrovačkim ljetnim igrama 2003.; dvije nagrade Ivan Lukačić na 34. i 44. Varaždinskim baroknim večerima (2004., 2014.), kao i Povelju Predsjednika Republike Hrvatske za 60 godina umjetničkog djelovanja (2009.). LADO je 2002. godine bio predstavnik Europe na VI. Svjetskom simpoziju zborske glazbe u Minneapolisu.

Ansambl LADO nije samo plesni ansambl. Naime, uz plesne, vokalne i vokalno-instrumentalne koncerte, samostalne koncerte održavaju i Ladarice, Vokalisti Ansambla LADO i Orkestar Ansambla LADO.

Foto: lado.hr/FA Linđo

Pročitajte još

ANDRIJA IVANČAN ‘Naše ambicije su velike i ne krijemo ih – želimo biti najbolji ansambl u Hrvatskoj!’

Mia Njavro Banić

‘Lamento i Boogie’, skladba Gordana Tudora posvećena DSO-u i maestru Hutu

Dulist

POSVETA VELIKOM PULITIKI Otvorena dokumentarna izložba ‘Nije on kriv, on je slikar!’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija