Kultura

‘DOBAR VEČER, DOBRI LJUDI’ Stiže nam čarobni LADO

'DOBAR VEČER, DOBRI LJUDI' Stiže nam čarobni LADO

LADO. priznati hrvatski ansambl narodnih plesova, stiže u Dubrovnik! Točnije, u Kazalište Marina Držića gdje se održati svoj vokalno-instrumentalni koncert ‘Dobar večer, dobri ljudi’ i to već idućeg ponedjeljka, 16. travnja, s početkom u 20 sati.

Sponzori koncerta, kojeg zajednički organiziraju Folklorni ansambl Linđo i Kazalište Marina držića, su Grad Dubrovnik i Turistička zajednica Grada Dubrovnika. Ulaznice su 60/80 kuna, a mogu se kupiti na blagajni teatra od 9 do 12 sati te na dan koncerta,u koliko ih preostane, do 18 sati.

Donosimo nekoliko crtica o LADU, nacionalnom profesionalnom folklornom ansamblu koji datira u 1949. godinu… Njihova zadaća i cilj je istraživati, prikupljati, umjetnički obrađivat ii scenski prikazati najljepše primjere bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.

Skupina od 38 vrhunskih plesača, koji su istodobno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformira iz plesnoga ansambla u reprezentativan folklorni zbor, a 14 odličnih glazbenika svira osamdesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata. Ansambl LADO posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote (više od 1200 kompleta) pa je svaki nastup Ansambla, uz pjesmu i ples, ujedno i svojevrsna revija izvornoga hrvatskog tradicijskog ruha.

Za svoj rad i zasluge u promicanju nacionalne baštine LADO je dobio mnoge nagrade i priznanja: godišnju nagradu INA-e za promicanje hrvatske kulture u svijetu za 2006. godinu; 24 Porina, među kojima i Porin za životno djelo (2002.); četiri Nagrade grada Zagreba (1963., 1968., 2002., 2009.); nagradu Orlando na 54. Dubrovačkim ljetnim igrama 2003.; dvije nagrade Ivan Lukačić na 34. i 44. Varaždinskim baroknim večerima (2004., 2014.), kao i Povelju Predsjednika Republike Hrvatske za 60 godina umjetničkog djelovanja (2009.). LADO je 2002. godine bio predstavnik Europe na VI. Svjetskom simpoziju zborske glazbe u Minneapolisu.

Ansambl LADO nije samo plesni ansambl. Naime, uz plesne, vokalne i vokalno-instrumentalne koncerte, samostalne koncerte održavaju i Ladarice, Vokalisti Ansambla LADO i Orkestar Ansambla LADO.

Foto: lado.hr/FA Linđo

Pročitajte još

Goran Višnjić se vraća na Igre, stiže i Zrinka Cvitešić

Dulist

‘DRUGA STRANA POVIJESTI’ Dubrovačka glazbena ostavština svečano predstavljena u Salzburgu

Dulist

KOPRODUKCIJA KMD-A U Varaždinu premijerno izvedena ‘Madama Butterfly’

Dulist