Kultura

Do 1. travnja u Dvoru pogledajte rad Antuna Miletića kroz 400 fotografija

Izložba Dubrovačkih muzeja „U fotografskom atelijeru Antuna Miletića“ autorice Marine Filipović otvorena je za posjetitelje u Kneževu dvoru do 1. travnja 2021. Dubrovčanin Antun Miletić jedan je od najznačajnijih atelijerskih fotografa koji je djelovao u Dubrovniku od kasnih 1880 – ih pa sve do 1925. godine. Na izložbi je prvi put javnosti prezentiran njegov višegodišnji fotografski rad i to kroz 400 fotografija, od kojih je dvjestotinjak iz fundusa Kulturno – povijesnog muzeja, a ostale su posudili privatni vlasnici i kolekcionari – Anka i Frano Kisić, Marijanka Knego, Mato Kukuljica, Nerio Rakigjija, Vladimir Šarić, Eduard Šuljak i Ivan Viđen.
Kasnih osamdesetih godina 19. stoljeća Miletić je otvorio fotografski atelijer u Gradu, koji se nalazio na prvom katu kuće u Ulici Cvijete Zuzorić, gdje je bilo i Dubrovačko radničko društvo. U svojem bogato opremljenom atelijeru ovjekovječio je ne samo Dubrovčane, Primorce, Župljane, Konavljane, nego i sve one koji su htjeli trajnu uspomenu na svoj boravak u Dubrovniku. Mnogobrojni sačuvani radovi svjedoče kako je pratio modu onoga doba u načinu portretiranja i opremanja atelijera.
Iako je ostao zapamćen kao atelijerski fotograf, Miletić je tijekom četrdesetogodišnje karijere nerijetko izlazio iz svojeg atelijera i snimao školske razrede, razna društva, proslave obljetnica, vjerske procesije, rođendane i ostale društvene događaje u Dubrovniku. Miletić je ujedno bio i prvi kroničar teatarskih zbivanja u Dubrovniku. U svojem je atelijeru snimio brojne scene iz predstava u kojima su glumci, odjeveni u kazališne kostime, vješto pozirali ispred oslikanih paravana.
Iza sebe je ostavio stotine fotografija na kojima je ovjekovječio važne, ali i manje važne trenutke iz života Grada i njegovih stanovnika.
Na izložbi je rekonstruiran i jedan dio atelijera Antuna Miletića u kojem se posjetitelji mogu fotografirati.
Likovni postav izložbe potpisuje viša kustosica Ivona Michl, ilustracije je izradio Ivo Letunić, a skulpture Ivan Mladošić.

 

Pročitajte još

[FOTO] Miranda Rako Kuzmanić i Ivana Jovanović Trostmann izložile ‘Čar boje’ u Rimu

Dulist

VELIKI USPJEH KOLARINA Predstava ‘KARAOKE SHOW’ ide na XV Gumbekove dane!

Dulist

Đana Kahriman i Šimun Končić uz maestra Pavla Zajceva nastupaju u Dvoru

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija