Aktualno

DJECA SUNCOKRETI Priča o Petri

DJECA SUNCOKRETI Priča o Petri

Djeca s Downovim sindromom izrazito su emotivna, gotovo uvijek unose vedrinu u sredinu u kojoj se nađu, vrlo su tolerantna, blage naravi i potiču naklonost sviju onih koji s njima dolaze u kontakt. Osobe s Downovim sindromom zrače ljubavlju i veseljem, pa su stoga i dobila naziv ‘suncokreti’.

Što je Downov sindrom?
To je genetski poremećaj pri kojem dolazi do trisomije na 21. kromosomu. Dakle, dijete s Downovim sindromom, umjesto 46 kromosoma (23 para) ima jedan kromosom viška u 21. paru. Jedno od 650 novorođene djece rađa se s ovim sindromom. Međunarodni dan osoba s Downovim sindromom obilježava se 21. ožujka.

Upravo taj datum simbolizira kako u 21. kromosomskom paru kod ovih osoba postoje tri umjesto dva kromosoma, što i uzrokuje ovaj sindrom. Stoga, na današnji širom svijeta želi se potaknuti društvo da upozna svijet osoba s Downovim sindromom te im pruži podršku i pomoć.

Priča o Petri
Na samom ulasku u Ston, s lijeve strane stoji kamena kuća uvijek otvorenih vrata. Jedna bicikla na sred puta, što ju je jedini sin Jadranko ostavio dok je žurio doma na ručak kad ga je Majka u podne zvala. Djeca ulaze, izlaze, igraju se, smiju se, pomisli čovjek da je dječiji vrtić. Ne, nije. To je jedna obitelj, obitelj Mlinarić. Vrlo vesela i opuštena, kao da nemaju brige. Sedmo dijete u obitelj došlo je uoči sv. Liberana, 22.07.2015.

Petra je bila nešto drugačija, ona ima Downov sindrom.

Uvijek je nasmijana i raspoložena za druženje, rijetko kada zaplače. Svojim osmijehom svima nam iz jutra uljepša dan. Ona obožava jesti i spavati. (a Bože moj, tko to ne voli?) Velika je maza, voli se igrati, plesati i pjevati. Najdraže društvo su joj dečki, žensko k’o žensko. Ona uči od nas, ali i mi od nje.

Down je naša super moć – ispričala nam je najstarija sestra Andrea.

Petrina poruka budućim majkama
”Draga buduća mama, ne plaši se, tvoje će dijete moći raditi mnoge stvari. Moći će te zagrliti, trčati s tobom, pričati s tobom i reći ti da te voli. Ići će u školu kao i ostala djeca. Naučit će čitati i pisati, moći će i tebi napisati nešto ako nekada bude daleko od kuće jer će moći i putovati. Pomoći će ocu popraviti bicikl, a moći će i zaraditi novac i njime te izvesti na večeru ili će iznajmiti stan i otići živjeti samostalno. Ponekad će biti teško, jako teško, gotovo nemoguće, ali zar nije tako svim majkama? Draga buduća mama, tvoje dijete će biti sretno, kao što sam ja, zar ne mama?”

Članak i fotografija preneseni s portala Stonska kamenica

Pročitajte još

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist