Kultura

DIVLJE CVIJEĆE TOMISLAVA IVANIŠINA ‘Ja slikam Božje stvari’

DIVLJE CVIJEĆE TOMISLAVA IVANIŠINA 'Ja slikam Božje stvari'

Izložba Tomislava Ivanišina pod nazivom ‘Divlje cvijeće’ otvorila se u subotu navečer u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

– Djela nastaju u Dubrovniku i na Draču, gdje Ivanišin kodira pojedinosti prirode. Iscrpljivo i neposredno promatranje zahtijeva izrazitu koncentraciju i uvid u gledano. Što je krajobraz? Metafora vječne istine u kojoj možemo u samoći biti ispunjeni do kraja samo je jedan od obruba Ivanišina – izložbu je otvorila Petra Golušić, viša kustosica Umjetničke galerije Dubrovnik.

U galeriji je izloženo 150 djela koje je Ivanišin izradio u razdoblju od 2003. do 2019. godine, a radi se o modernističkom, gotovo kartografskom prikazu prirode i njenih simbola.

Ivanišin je otvorenje iskoristio da bi zahvalio svima koji su mu omogućili izvedbu svih predstavljenih dijela, a posebnu pažnju je dao svojoj užoj obitelji koja ga je i pratila na izložbu.

– Zašto priroda, zašto divlje cvijeće? Zato što je arhitekt Tomislav Ivanišin, znam ga već 50 i više godina, zaljubljenik u prirodu. Cvijeće, ali i trava, i stablo, i smokva, i dunja su nešto što je mnogo moćnije od nas. Mi smo više prolazni nego oni – o svom uvidu u Ivanišinov rad je rekao profesor Antun Karaman, koji je i autor kataloškog teksta.

Tomislav Ivanišin dubrovački je arhitekt, slikar i strastveni ribar, a aktivno djeluje još od 1967. Slikarstvom se bavi kao član Hrvatskog društva likovnih umjetnika Dubrovnik, a živi i radi u Dubrovniku te na Draču.

– Imam 77 godina, oduvijek sam volio slikati, to radim otkad sam još bio mali. Motivi se stalno mijenjaju. Ni sam ne znam što me najviše inspirira, otiđem u prirodu, sjednem i slikam. Uvijek pođem s nekim ciljem, a na kraju slikam nešto drugo. Nema nekog reda. Slikam Božje stvari – u smijehu je rekao Ivanišin o svom radu. Govoreći o slikanju s ljubavlju, kaže da ne trpi da mu itko govori što da radi ili slika.

– A tko bi me prisilio? – šaljivo je rekao.

Izložba će biti otvorena do nedjelje 21. travnja.

Pročitajte još

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist