Grad

‘Divlja liga vaterpolo’ traži ocjenu zakonitosti odluka Gradskog vijeća o Belvedere

belveder precizni obuhvat

Udruga ‘Divlja liga vaterpolo’ uputila je Visokom upravnom sudu RH prijedlog za pokretanjem postupka ocjene zakonitosti više odluka Gradskog vijeća koje se tiču hotela Belvedere.

Točnije, riječ je o Odluci o izradi Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Dubrovnika, Izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika, kao i stavljanju izvan snage Detaljnog plana uređenja Belvedere, koju je Gradsko vijeće Grada Dubrovnika, donijelo 30. rujna 2016.

-U točki 2. stavak 1. članak 89. Zakona o prostornom uređenju, propisano je da odluka o izradi prostornog plana, ovisno o vrsti prostornog plana i postupku njegove izrade (izrada novog plana, njegovih izmjena i dopuna, odnosno zasebno stavljanje izvan snage), sadrži razloge donošenja prostornog plana. Međutim, u čl. 4. sporne Odluke, napisano je: ‘Izradi Izmjena i dopuna PPUG-a Grada Dubrovnika i GUP-a Grada Dubrovnika pristupit će se radi izmjene planskih rješenja u dijelu na lokaciji Belvedere, s ciljem stvaranja planskih preduvjeta za revitalizaciju turističkog sadržaja – hotelskog kompleksa Belvedere. Obzirom da plansko rješenje DPU-a Belvedere nije više u skladu sa potrebama daljnjeg korištenja i razvoja ovog područja, temeljem ove Odluke pokreće se i postupak stavljanja izvan snage DPU-a Belvedere.’ Predlagatelj smatra da je donositelj sporne Odluke povrijedio Zakon o prostornom uređenju u čl. 89. st. 1. t. 2., jer nije napisao razlog zbog čega ‘plansko rješenje DPU-a Belvedere nije više u skladu s potrebama daljnjeg korištenja i razvoja ovog područja’. Zbog čega, na primjer, hotel (‘T1’) te površina za sport i rekreaciju (‘R2’) nisu ‘više u skladu s potrebama daljnjeg korištenja i razvoja ovog područja’, a turističko naselje (‘T2’) jest u skladu s tim potrebama – ističe se u obrazloženju razloga za pokretanje postupka ocjene zakonitosti.

-Što se to bitno promijenilo u samo tri (3) godine, da sportsko-rekreacijska zona (‘R2’) nije važna za razvoj i ‘revitalizaciju’ jednog grada? Ako takvi razlozi postoje, onda su trebali biti napisani u spornoj Odluci, suglasno t. 2. st. 1. čl. 89. st. Zakona o prostornom uređenju – smatraju iz udruge Divlja liga vaterpolo.

-Također, u t. 3. st. 1. čl. 89. Zakona o prostornom uređenju propisano je da odluka o izradi prostornog plana, ovisno o vrsti prostornog plana i postupku njegove izrade (izrada novog plana, njegovih izmjena i dopuna, odnosno zasebno stavljanje izvan snage), sadrži obuhvat prostornog plana. Međutim, u prvoj rečenici čl. 5. sporne Odluke, napisano je ‘Izmjene i dopune PPUG-a Grada Dubrovnika i GUP-a Grada Dubrovnika koje su predmet ove Odluke odnose se isključivo na lokaciju Belvedere. Granica obuhvata načelno je prikazana u grafičkom prilogu ove Odluke’. Predlagatelj smatra da je donositelj sporne Odluke, povrijedio Zakon o prostornom uređenju u čl. 89. st. 1. t. 3., jer da granica obuhvata mora biti precizno određena, a ne tek ‘načelno prikazana’ – mišljenja su u udruzi Divlja liga vaterpolo.

-Ako Upravni sud Republike Hrvatske ocijeni da sporna Odluka nije u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju, predlaže se navedenu Odluku presudom ukinuti u cijelosti. Dodatno, predlaže se donošenje rješenja o obustavi izvršenja sporne Odluke, a na temelju st. 2. čl. 85. Zakona o upravnim sporovima – zaključuje se u prijedlogu za pokretanjem postupka ocjene zakonitosti.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

Zamjenica Tepšić na panelu ‘Studiraj i treniraj’

Dulist

PROCJENA PRIHVATNOG KAPACITETA GRADA Zimi 1.200 stanovnika uz 4 tisuće postelja koje zjape prazne!

Andrea Falkoni Račić