Grad

DIREKTOR VODOVODA: Voda nije za piće i vjerojatno neće biti do kraja tjedna

DIREKTOR VODOVODA: Voda nije za piće i vjerojatno neće biti do kraja tjedna

-Prema mjernjima mutnuća je pala ispod 50 jedinica ntu, odnosno pet puta manje nego na vrhuncu u ponedjeljak – rekao nam je direktor Vodovoda Pero Mišković, kada smo ga kontaktirali provjeriti kakvo je stanje vode na području Dubrovnika, te dodao kako su takvi padovi uobičajeni.
-Mi već sutra očekujemo smanjenje mutnoće u neke uobičajene vrijednosti koje se pojavljuju tijekom manjih mutnoća. Već od jučer pojačano kloriramo, ali voda još nije za piće – rekao nam je Mišković te dodao kako se uzorci vode obrađuju u ZZJZ, no kako je to proces koji traje najmanje tri dana.
-Samo Zavod za javno zdravstvo može dati odobrenje ili zabranu za konzumiranje vode, ali vjerojatno se stanje neće znati prije ponedjeljka. Možda nešto ranije – istaknuo je Mišković.
-Što se tiče tuširanja, s time ne bi smjelo biti problema, ali teško je davati preporuke jer vrijednosti mutnoće variraju kroz mrežu. Kod nekoga voda može biti potpuno mutna, a kod nekoga već večeras bistra – kaže direktor Vodovoda te dodaje kako je najbolje vizualno provjeriti mutnoću vode.
Na naš upit o tome ima li istine u glasinama kako je kroz krški teren ‘ i Grabovica ušla u izvor Omble’, Mišković odgovara:
-Meni je to prva za čuti. Imali smo izvanredno nevrijeme i ne mogu otkloniti tu mogućnost. Ipak važno je pričekati nalaze koji će pokazati što se sve tu dogodilo – odgovorio je Mišković te dodao kako ‘mutnoća’ nije samo mutna voda, već i bakterije koje se u njoj nalaze.
-Radimo pojačano kloriranje upravo zbog toga, ali točni podaci bit će poznati tek nakon završetka testiranja – kaže Mišković te dodaje kako Hrvatska zapravo nema laboratorij koji bi napravio potpunu analizu vode.
-Mi smo u Sloveniji radili posljednji put takvu analizu i ona se radi na 600 parametara. To je bilo prije dvije godine i tada nije pronađeno ništa sumnjivo što bi moglo ukazati na neke tvari koje su čudna pojava u vodi. Pronađena je skupina spojeva koja ukazuje plastične materijale, ali to je bilo doslovno u tragovima – kaže Mišković.
Gdje su cisterne?
U redakciju DuLista ranije danas javila se ogorčena čitateljica, koja nas je molila da od Vodovoda pokušamo doznati zašto se nisu organizirale cisterne koje bi građanima pomogle s vodom u ovoj izvanrednoj situaciji.
-Ja imam muža koji je nedavno operiran i mora se redovito prati. Trenutno kupujemo vodu na bidone za takve potrebe, ali zašto? Kako je moguće da Vodovod ne može organizirati neke cisterne da ljudi mogu uzeti čistu vodu – ogorčena je ona te na naš upit dodaje kako ne očekuje nikakve popuste na računu ili nešto slično nego čistu vodu.
Mišković na ovaj upit odgovara kako o tome razmišljaju, ali kako situaciju otežava činjenica da jednostavno nemaju odakle vodu uopće uzeti.
-Zamućeni su nam svi izvori s kojih možemo uzeti vodu osim Stona – rekao je Mišković te na naš upit što je sa rijekom Ljutom u Konavlima, kaže kako je to ‘susjedni vodovod’.
– I to je opcija, ali mi imamo samo male cisterne, vjerojatno bi se tu mogli organizirati i sa vatrogascima – odgovorio je Mišković te dodao kako će do kraja dana vidjeti što se može napraviti.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist