Aktualno

Diploma je trebala biti nostrificirana

vijecnica grad

Nikola Radić, PE Ovlašteni inženjer građevine, ovih dana puni novinske stupce zbog činjenice kako, iako kvalificiran, ne može dobiti posao u Dubrovniku.

Prošli tjedan Radić se prijavio na natječaj koji je raspisao Upravni odjel za promet, stanogradnju i razvojne projekte. Prema uvjetima natječaja i više je nego kvalificiran za to radno mjesto. No ubrzo mu je stigla odbijenica u kojoj je kao razlog odbijanja naveden  je kako nije donio potvrdu o poznavanju stranog jezika i rada na računalu, što se može promatrati kao apsurdan ralzlog zbog činjenice kako je Radić magistrirao građevinu u New Yorku.
Zbog toga je Radić predsjedniku Povjerenstva Dinku Miriću poslao pismo u kojem je pokušao obrazložiti odbijenicu, a u kojem, između ostalog, piše:
– Žao mi je što pogrešno mislite da se može magistrirati građevinarstvo, specijalno u New Yorku, bez vrlo ozbiljnog poznavanja rada na računalu. Svi crteži, proračuni i tekstovi neophodni za uspješan završetak postdiplomskog studija izrađuju se pomoću računala. Dozvolite mi da Vam otkrijem tajnu koju pomno čuvam: rapidografi i šiberi su izvan upotrebe.

– Žao mi je što moju magistarsku diplomu ne doživljavate kao dokaz o izuzetnoj sposobnosti rada na računalu jer ona to jest. A Vi griješite..

– Žao mi je što mislite da se može magistrirati na The City College of New Yorku, i još biti najbolji u konkurenciji državnih talenata (stipendista) Amerike, Španjolske, Francuske itd., bez izuzetnog poznavanja engleskog jezika. I sve to uz rad.

Na pismo Nikole Radića odgovor je stigao tek danas. Grad Dubrovnik opravdao se time kako je u natječaju bila jasno navedena dokumentacija koju je nužno priložiti uz prijavu.

– Dio dokumentacije koju je predao nije valjan sukladno propisima Republike Hrvatske bez  nostrifikacije, a ni uz nostrifikaciju bez dodatne dokumentacije, odnosno prijepisa ocjena ne bi bio dokaz o znanju engleskog jezika i rada na računalu. Dokument na engleskom jeziku, bez prijevoda sudskog tumača, a u slučaju diplome visokog učilišta i bez nostrifikacije, se ne može smatrati valjanom ispravom o stjecanju stručne spreme i znanja. Kao što se takvim dokumentom stručna sprema ne može upisati u radnu knjižicu, tako se ne može prihvatiti ni kao dio natječajne dokumentacije – stoji u odgovoru Grada Dubrovnika.
 
Svaki kandidat za zaposlenje mora popuniti sve elemente prijave, a minimum očekivanja je je da će kandidat predati svu potrebnu dokumentaciju i da će ona biti ispravna i usklađena s hrvatskim popisima.

– Ukratko, gospodin Radić je trebao predati potvrdu o nostrifikaciji diplome i prijepis ocjena ili drugu valjanu potvrdu na hrvatskom jeziku, ili prevedenu na hrvatski od ovlaštenog sudskog tumača, o poznavanju engleskog jezika i poznavanju rada na računalu, kao što su učinili svi djelatnici Grada Dubrovnika kojima je to bio uvjet na natječaju – napominju iz Grada.
 

Pročitajte još

VLAHUŠIĆEV ‘BOSCO VERTICALE’: Predlaže ozelenjavanje fasada nebodera u Gružu

Andrea Falkoni Račić

[FOTO] Učenici Turističke i ugostiteljske škole osvojili zlato na Državnom natjecanju

Dulist

OPROŠTAJ OD LUKA PALJETKA U Selcima na Braču izrazili ljubav pjesniku

Dulist