Aktualno

Dio ‘Nebeske palače’ pao na Pobrežje, MUP upozorava: ‘Ne približavajte se!’

Iako je ‘astronomski bila mala ta šansa’, dio kineske postaje Taingong-1 lansirane u svemir 2011. godine pao je u Dubrovnik i to – na divlje odlagalište otpada na Pobrežju.

Na terenu su pripadnici MUP-a, kao i Dubrovački vatrogasci, koji pjenilima pokušavaju sanirati požar nastao od udara stanice o tlo. Iz OKC-a su nam istaknuli kako će više podataka biti poznato po očevidu, a s terena doznajemo kako je na putu za Dubrovnik i Nj.e. Zhaoming Hu, veleposlanik Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj koji će se već ovoga popodneva sastati s gradonačelnikom Matom Frankovićem.

Kinezi su 2016. godine izgubili kontakt s postajom i nad njom, od tada, nemaju kontrolu. Slutnje da će pasti su se obistinile, a dijelovi postaje završili su i u susjednim zemljama. Tako je ‘Nebeska palača’, kojoj je procijenjeno kako će ‘padati sjevernije od 43. stupnja sjeverne geografske širine ili južnije od 43. stupnja južne geografske širine’ došla i do nas, točnije na Pobrežje.

Olakotna okolnost je što se radi o širokom otvorenom prostoru, a vrijedi dodati kako je Europska svemirska organizacija ESA istaknula kako u povijesti svemirskog letenja nikad nije potvrđena niti jedna žrtva zbog pada svemirskih otpadaka.

Ipak, MUP upozorava stanovnike Dubrovnika i okolice kako ne pokušavaju s Pobrežja ‘pokupiti suvenire’ jer se radi o opasnim materijalima i tlu koje bi se vrlo lako moglo urušiti i time ugroziti nekome život.

Pročitajte još

Viceprvakinje svijeta iz plesnog studija Step’n Jazz na prijemu kod zamjenice Tepšić

Dulist

ČETVRTAK Što donose Dani otvorenih vrata Restauratorskog odjela Dubrovnik?

Dulist

Vatrogasci imali deset intervencija ispumpavanja u sat vremena!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija