Aktualno

DEŠIN PROJEKT Mali Orašani, Zatonjani i Lopuđani učili o zaštiti okoliša

DEŠIN PROJEKT Mali Orašani, Zatonjani i Lopuđani učili o zaštiti okoliša

DEŠA Dubrovnik održala je u Osnovnoj školi Antun Masle i područnim školama Zaton Mali i Lopud ‘Projektni dan’ – volontersku akciju osvješćivanja javnosti u području zaštite okoliša, klimatskih promjena i zaštite prirode i bioraznolikosti.

Dio je to aktivnosti projekta ‘Pod budnim okom volontera’, sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

Na projektnom danu djeca su kroz niz aktivnosti pokazali svoje novostečene vještine u očuvanju okoliša i prirode, smanjenju nastanka otpada i pravilnom gospodarenju njime. Postavili su izložbu dječjih radova nastalih kroz projektne radionice upcikliranja plastike i recikliranja papira. Uredili su školsko dvorište te posadili sadnice ljute naranče.

Najmlađi su izrađivali morsko dno i društvene igre od otpadnih materijala, a osim toga izradili su likovni rad velikog formata na temu zaštita biljnog i životinjskog svijeta od onečišćenja – koristeći plastične čepove.

Članovi udruge ‘Lovci na oluje’ održali su edukaciju o radu meteorološke postaje koju smo montirali na školu, na kojoj će djeca moći svakodnevno pratiti vremenske uvjete i pojave te postat dio lokalne mreže volontera promatrača vremenskih i klimatskih promjena.

U područnoj školi Zaton Mali djeca su postavila izložbu upciklirane plastike u dvorište svoje male škole tako da svi građani mogu vidjeti kreativan i koristan način ponovne upotrebe plastičnih boca, osim toga posadili su i sadnicu ljute naranče, te u Eko kvizu pokazali iznimno znanje pravila recikliranja.

U područnoj školi Lopud djeca su također bila aktivna te su proveli dvije volonterske akcije, uredili su malo školsko dvorište i posadili sadnicu ljute naranče, koju su nazvali ‘Lopudska kraljica’. Osim toga, u perivoju Đorđić – Mayneri postavili su deset tabli na kojima su naveli latinski naziv i porijeklo odabranih biljaka te na taj način doprinijeli uređenju parka. Nakon volonterske akcije zaigrali su Eko kviz te su i lopudski osnovnoškolci su pokazali zavidno znanje o gospodarenju otpadom i očuvanju okoliša.

Projekt Pod budnim okom volontera udruga DEŠA provodi od rujna 2017. u partnerstvu sa udrugama Bonsai, Lovci na oluje i Crogis te u dvije partnerske škole OŠ Antun Masle i OŠ Župa dubrovačka. Cilj projekta je poticati volonterstvo kroz sustav odgoja i obrazovanja te osnažiti djecu novim inovativnim tehnološkim vještinama i znanjima za budućnost. Kako bi djecu motivirali na volonterske akcije kroz brojne motivacijske radionice provedene tijekom godine približili smo djeci pojam volonterskog rada i pojasnili kako i na koji način možemo kao pojedinci pomoći u očuvanju okoliša i našeg zdravlja.

Škola, kao ključni nositelj odgoja i obrazovanja, treba pripremiti učenike za suživot s drugima u zajednici te razvijati i poticati kvalitetan sustav vrijednosti i odgovornosti za zajednicu. Volonterski angažman učenika može biti od neprocjenjive važnosti za njihov osobni razvoj. Volontiranje osnažuje pojedinca, uči odgovornosti, izgrađuje osjećaj solidarnosti i potiče na djelovanje u društvu. U razvijenim društvima zapadne demokracije, sustav odgoja i obrazovanja igra važnu ulogu u promoviranju vrijednosti volonterstva, a škole preuzimaju aktivnu ulogu u poticanju i razvoju školskog volontiranja.

Izvor: DEŠA

Pročitajte još

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo