Županija

Demografska slika naše Županije među boljima u Hrvatskoj

demografija dnz

Demografska slika Dubrovačko-neretvanske županije je među boljima u državi, ali će se nakon demografske analize ipak krenuti u izradu konkretnih mjera i smjernica koje bi trebale i dodatno poboljšati demografsku sliku Županije, istaknuto je danas na konferenciji za novinare.

Na konferenciji za novinare o temi analize demografskog razvoja Dubrovačko-neretvanske županije danas su govorili župan Nikola Dobroslavić i Stjepan Šterc, profesor Geografskog odsjeka Prirodoslovno matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Prema najnovijim demografskim pokazateljima, Republika Hrvatska se ubraja među države s visokim udjelom starog stanovništva, a dugogodišnji trend negativnog prirodnog prirasta se
nastavlja. DNŽ je inicirala izradu Studije demografskog razvitka kako bi, na temelju analize stvarnih demografskih kretanja, upozorila na važnost rješavanja demografske problematike o čemu ovisi buduća ekonomska i društvena održivost svih područja Županije.

Stjepan Šterc iznio je analizu temeljem usporedbe podataka popisa stanovništva od 1961. godine do danas. Prema tim podacima samo Župa dubrovačka i Metković bilježe porast stanovništva dok su druge Općine u padu s brojem stanovnika. Ovim bi se trendom, naveo je Šterc, do 20131. u DNŽ broj stanovnika smanjio za desetak tisuća.

Pročitajte još

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist

Kreće obnova zgrade Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije

Dulist

Općina Konavle nastavlja sufinancirati pokaze za učenike i studente tijekom ljeta

Dulist