Hrvatska

DEMOGRAF TVRDI U Hrvatskoj će za 30 godina svaki 4 stanovnik biti stranac

Duplerica grad Sjene

Budućnost Hrvatske je vjerojatno kao i Austrije i Njemačke. Svaki četvrti stanovnik tamo je stranac. Procjenjujemo da će u naredna tri desetljeća će i u Hrvatskoj svaki četvrti stanovnik biti stranac. Tu treba razlikovati strane radnike, ilegalne migrante, azilante, bogate njemačke umirovljenike i ukrajinske izbjeglice. Hrvatska je zanimljiva u Europskoj Uniji jer ni jedna zemlja nije imala tako visoko iseljavanje i useljavanje. Broj jedan smo useljenička zemlja u EU – rekao je demograf Tado Jurić u studiju RTL-a Danas. Osvrnuo se, naime, na najnovije podatke koji pokazuju da smo lani u Hrvatskoj prvi put imali više useljenih nego iseljenih te da svjedočimo sve većem broju stranih radnika.
Odgovorio je i na pitanje što napraviti budući da se lani rodilo najmanje djece u zadnjih 100 godina što je doista alarmantno.
-Treba to promotriti kao strukturalni problem. Sve zemlje koje su prihvatile neoliberalnu ideologiju imaju demografski pad. Mi kad bi uveli sve mjere koje ima Njemačka, imali bi opet situaciju u kojoj je Njemačka danas, dakle demografski pad. Mjere same po sebi ne mogu promijeniti ozračje tog neoliberalnog duha koji poručuje “ako budete imali djecu, nećete biti sretni”. U Africi je šestero djece po ženi, u EU je to 1.4. Imamo jedan pritisak ideologije koja cilja protiv obitelji, religije – ističe demograf Jurić.
Cijeli razgovor pročitajte ovdje.

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist