Aktualno

“Danas ne smije biti lutanja kao u prošlosti”

"Danas ne smije biti lutanja kao u prošlosti"

Problem razgraničenja s BiH – pitanje Velikog i Malog škoja, te ponte Kleka u svjetlu nedavne izjave predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića tema je današnje konferencije za medije HDZ-ovaca.

Presica je održana na brodu u Malostonskom zaljevu iako je bilo najavljeno kako će se održati na Velikom škoju. Izjave su tim povodom dali predsjendik županijskog HDZ-a Branko Bačić, župan Nikola Dobroslavić te šefica gradskog HDZ-a i potpredsjendica stranke Dubravka Šuica.

– Došli smo ovdje u zaljev Maloga Stona kako bismo pokazali koliko je neprimjerena, neodmjerena i neozbiljan izjava predsjednika Vlade Zorana Milanovića, koji je rekao kako se ozbiljna država ne spori sa susjedom zbog dva kamena. Radi se o Velikom i Malom škoju, o vrhu poluotoka Kleka, te o 20 četvornih metara Malostonskog zaljeva koji je svakako jedan od najboljih prirodnih rezervata za uzgoj školjaka i kamenica, ne smo u Hrvatskoj nego i u Europi.

Jedna ozbiljna država i ozbiljna Vlada trebala bi se boriti i za dva kamena, a posebno za ovaj prostor koji je za Dubrovačko-neretvansku županiju prevažan i u gospodarskom i u prometnom smislu. Zato pozivamo i premijera i ministre u Vladi da se zauzmu kako bi u daljnjim rješenjima ovaj prostor pripao i ostao suvereni dio teritorija RH – rekao je Branko Bačić.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako građani juga Hrvatske očekuju od Vlade najodgovorniji mogući pristup pregovorima oko graničnih pitanja s Bosnom i Hercegovinom.

– Izjava predsjednika Vlade Milanovića ovdje nije dobro primljena. Bila je čudna i neozbiljna. Ako se treba sporiti i još 20 godina oko dijela teritorija za koji imamo dokaze da pripadaju RH, onda je to dužnost Vlade, a ne govoriti o tome da je sramota da se to nije do sada riješilo. To vrijedi dakako za ovaj spor s BiH kod Neuma, ali i za granicu s Crnom Gorom oko Prevlake, koja također nije riješena, te za sva druga granična pitanja u RH – rekao je župan, pozvavši premijera Milanovića da javno kaže o kojim se ustupcima razgovaralo s BiH po pitanju neumskog koridora.

– Čvrsto je stajalište Županije da je povezivanje krajnjeg juga moguće i potrebno jedino Pelješkim mostom. Može se govoriti o koridoru kroz Neum kao o sekundarnom  rješenju i to samo kao dijelu autoceste od Ploča prema Dubrovniku – kategorično je još jednom ponovio Dobroslavić.

– Ovdje se radi o ovom Malostonskom zaljevu, koji je veliko bogatstvo kojega se ni u kojem slučaju nijedan državnik ne bi smio odreći. Ako je bilo nekih lutanja i zabluda u prošlosti u našoj politici, danas je ne smije biti i smatram da je izjava premijera Milanovića neprimjerena i vjerujem da će je povući i da će se boriti za ovaj dio hrvatskog teritorija – zaključila je Dubravka Šuica.

Pročitajte još

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist