Kultura

DANAS NA HRT-U Što će otkriti ‘Kornatska tragedija’ Hrvoja Juvančića?

Na Prvom programu HRT-a u utorak, 27. listopada u 20.45 sati emitirat će se ‘Kornatska tragedija’, dokumentarni film scenarista i redatelja, Dubrovčanina Hrvoja Juvančića.

‘Kornatska tragedija’ prva je sustavna rekonstrukcija vatrogasne tragedije od početka požara, nešto prije podne 30. kolovoza 2007., pa do sljedećeg dana u 12.15 kada je na HTV-u službeno objavljena vijest o nastradalima.

Istražujući događaj gotovo dvije godine, proučavajući sudske spise, medijske napise i višekratno razgovarajući s pedesetak svjedoka i sudionika zbivanja, Juvančić je sklopio preciznu vremensku crtu svih okolnosti koje su dovele do nesreće, odlazeći u svojoj istrazi u detalje koje nije razjasnilo niti samo suđenje.

U filmu ‘Kornatska tragedija’, u čijem je stvaranju kao suradnik na scenariju aktivno pridonio i spašavatelj vatrogasaca Stipe Božić, pojavljuju se jedino sudionici događaja, a oni govore isključivo o svojoj ulozi u zbivanjima i onome čemu su svjedočili osobno.

Jedini preživjeli, trinaesti vatrogasac Frane Lučić, još je uvijek u sporu s državom, i ne daje izjave za medije jer nema za reći ništa novo što već nije svjedočio na sudu. U filmu će prvi put biti prikazane sve fotografije snimljene na licu mjesta, te do sada nikad viđeni video materijali snimljeni neposredno prije odlaska vatrogasaca na požarište Kornat.

Snimatelji dokumentarnog filma u produkciji HTV-a 2015. godine su Mario Britvić i Branko Cahun, a montažerka Lucija Modrić.

Podsjetimo, od najveće tragedije hrvatskog vatrogastva u kojoj je na otoku Kornatu poginulo 12, uglavnom mladih ljudi, prošlo je već 8 godina. Međutim, ovaj tragični slučaj daleko je od svoga zadovoljavajućeg završetka: neprofesionalno napravljena istraga nakon nesreće ostavila je brojne nedoumice koje poslije nisu mogli riješiti sudski vještaci, presuda za nesreću nije pravomoćna, dobar dio javnosti ne vjeruje službenoj verziji uzroka nesreće, roditelji poginulih vatrogasaca i dalje neumorno istražuju pozadinu cijelog slučaja pokušavajući dokučiti punu istinu o nesretnom događaju tijekom kojega su svi njegovi sudionici napravili bar jednu, a ponekad i više krivih procjena koje su u konačnici dovele do smrti vatrogasaca.

Pročitajte još

ANDRIJA IVANČAN ‘Naše ambicije su velike i ne krijemo ih – želimo biti najbolji ansambl u Hrvatskoj!’

Mia Njavro Banić

‘Lamento i Boogie’, skladba Gordana Tudora posvećena DSO-u i maestru Hutu

Dulist

POSVETA VELIKOM PULITIKI Otvorena dokumentarna izložba ‘Nije on kriv, on je slikar!’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija