Grad

Danas je Svjetski dan beskućnika

beskucnici

Povodom Svjetskog dana beskućnika, koji se obilježava 10. listopada, Hrvatska mreža za beskućnike organizira društveno korisnu akciju ‘Beskućnici svome grad’.

Akcija će početi u 10 sati u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Puli i Karlovcu. Iako grad Dubrovnik u hotelu Vis 2 ima privremeno sklonište za beskućnike, kod nas se akcija neće provoditi jer nijedna udruga s područja Dubrovnika nije članica Hrvatske mreže za beskućnike.

Inače, u navedenim gradovima beskućnici će uređivati prostorije, bojati zidove, kositi te čistiti parkove i okoliš javnih ustanova. Također, održat će se i akcija Otvorenih vrata prihvatilišta i prenoćišta za beskućnike.

Time se želi senzibilizirati javnost, ukazati na problem beskućništva, ali i na pokušaje uključivanja beskućnika u društveni život. Posebno se želi upozoriti kako sudjelovanjem u nizu društveno korisnih akcija u svojim gradovima beskućnici predstavljaju izuzetan resurs.

– Potrebno je povećati zapošljivost i mogućnosti zapošljavanja radno sposobnih beskućnika i osoba u riziku od beskućništva, koji su zbog predrasuda u izuzetno podređenom položaju na trţištu rada – ističu iz Hrvatske mreže za beskućnike.

Ističu kako u gradovima diljem Hrvatske borave ljudi na ulicama, javnim prostorima, napuštenim i derutnim prostorima, podrumskim stanovima, kamp-kućicama, nastambama, objektima bez struje i vode.

– Potrebna im je pomoć lokalne i područne samouprave, humanitarnih udruga i svih građana! Unatoč zakonskoj obavezi još uvijek postoje veliki gradovi i središta županija koji nemaju programe ili projekte za beskućnike – upozoravaju iz Hrvatske mreže za beskućnike.

Pročitajte još

Grmljavinsko nevrijeme ipak će nas zaobići?!

Dulist

ČEP U PROMETU: Spojili se Župa i grad

Dulist

Ostvareno 2 milijuna noćenja, 11 dana ranije nego lani

Dulist