Politika

Dan odluke – biramo predsjednika ili predsjednicu države!

Dan odluke - biramo predsjednika ili predsjednicu države!

Nešto manje od 3,8 milijuna Hrvata danas bira predsjednika ili predsjednicu države, osobu koja će na čelu Hrvatske biti u idućih pet godina. Riječ je o šestim predsjedničkim izborima od hrvatske samostalnosti.

Birališta, odnosno ukupno 6350 biračkih mjesta svoja vrata otvaraju u 07 sati, a odluka će se donositi sve do 19 sati kad kreće prebrojavanje glasova.

Na ovim izborima možemo birati između tek četiri kandidata – Kolinde Grabar Kitarović, Iva Josipovića, Milana Kujundžića i Ivana Sinčića.

Izbore će pratiti 21.819 promatrača – 794 dolaze iz redova pet nevladinih udruga, a ostatak su promatrači političkih stranaka koje stoje iza kandidata za predsjednika, uz četiri strana promatrača iz Litve i Letonije.

Hrvatski predsjednik bira se većinskim izbornim sustavom. Za predsjednika ili predsjednicu izabrat će se onaj kandidat s osvojenom većinom glasova svih birača koji su glasovali (50 posto plus jedan glas), a ukoliko do toga ne dođe ide se u drugi krug izbora, koji se u tom slučaju odražava 11. siječnja 2015. godine.

Foto: DuList/Facebook

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist