Crna kronika

DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA U sprečavanju nasilja trebamo sudjelovati svi!

blank

Međunarodni je dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Prema podacima Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, u prvih deset mjeseci ove godine evidentirana su 93 kaznena djela nasilja u kojima su žrtve bile osobe ženskog spola.

-Promatrajući posljednje dvije godine, možemo zaključiti kako je broj takvih kaznenih djela u padu. Naime, tijekom prošle, 2021. godine, evidentirano je 148 takvih slučajeva, pri čemu moramo istaknuti da se ta brojka odnosi na cijelu godinu. Nadalje, tijekom 2020. godine evidentirana su 143 takva kaznena djela – navode iz PU.

U najvećem broju evidentiranih slučajeva radi se o verbalnom nasilju, a u manjem broju slučajeva o nasilju čija je posljedica lakša tjelesna ozljeda, dok se vrlo rijetko bilježe slučajevi koji za posljedicu imaju tešku tjelesnu ozljedu.

Najčešći počinitelji su muškarci srednje životne dobi, pri čemu njihov socijalni status nije u korelaciji s počinjenjem ove vrste kaznenih djela.

Posljednjih nekoliko godina, brojnim edukativnim kampanjama koje su bile usmjerene na ovu problematiku, a koje, osim policije, provode i brojne udruge, porasla je svijest o potrebi prijavljivanja kaznenih djela i prekršaja iz oblasti nasilja u obitelji, tako da je tzv. siva brojka ovakvih događaja sve manja.

-Vjerujemo da cijeli niz mjera koje poduzimaju policija i državna odvjetništva u smislu kazneno pravnih sankcija za počinitelje kaznenih djela nasilja, odnosno presude koje vrlo često uključuju zatvor i sigurnosne i zaštitne mjere, dovelo do toga da su se žrtve ovih kaznenih djela ohrabrile i češće prijavljuju nasilje.

U sprečavanju nasilja trebamo sudjelovati svi: policija, pravosudni sustav, tijela socijalne politike i skrbi, udruge i organizacije civilnog društva, odgojno-obrazovni i zdravstveni djelatnici, ali i svi građani koji o nasilju imaju saznanja- prijavom svojih saznanja policiji – zaključuju iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Pročitajte još

DEVET IH JE SPAŠENO Pronađena još jedna nestala osoba, u Portu izvučena dva kajaka

Dulist

Oglasili se iz Ministarstva: Prošireno područje potrage za kajakašima, traga se za tri osobe

Dulist

Policija: Spašeno je osam osoba, nastavljamo potragu dok god budemo mogli

Dulist