Koronavirus u Hrvatskoj

COVID potvrde u državnim institucijama obavezne od utorka. Hoće li se uvoditi u restorane i kafiće?

capak hzzjz

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak potvrdio je da se odgađa najavljeno uvođenje obaveznih covid-potvrda u javne i državne institucije. Umjesto od ponedjeljka, kako je ranije najavio Stožer, covid-potvrde će biti obavezne od utorka. Capak je rekao da će Nacionalni stožer civilne zaštite sutra donijeti odluku kojom se od ponedjeljka uvode obvezne covid-potvrde u državne i javne službe, a njihova će primjena početi od utorka.

-To vrijedi za sve, ne samo za sustav obrazovanje, nego za sve. To je napravljeno iz dva razloga. Zato što je dan prije toga nedjelja, pa će se teško organizirati testiranje za sve nedjeljom Ovako pružamo mogućnost prilagodbe sustava jer prvi dan primjene će sigurno biti najteži, sigurno biti najteže. Dakle pružamo mogućnost da se u ponedjeljak svi testiraju, da u utorak imaju covid-potvrde – rekao je Capak večeras za RTL.

Rekao je kako će odgovornu osobu za provjeru imenovati poslodavac. Kaže da u sustavu ima 270 tisuća zaposlenika bez trgovačkih društava:

-To će biti jedan poprilično velik broj koje ova odluka obuhvaća, a koliko među njima točno ima onih koji će se trebati testirati, to je jako teško reći, ali taj broj će sigurno biti veliki, možda i 100 tisuća. Mi smo napravili sve da stvorimo infrastrukturu, da bude dovoljan broj mjesta na kojima se oni mogu testirati – rekao je Capak.

-Dali smo, dakle, mogućnost poslodavcima da to organiziraju u svojim prostorima bilo da to rade sami ili da sklope ugovor s nekim tko im to može napraviti. Imamo sada 420 testnih mjesta koja su registrirana pri HZZO-u. Današnjom odlukom i objašnjenjem koji je HZJZ objavio na svojim web stranicama, sve je to dogovoreno s Ministarstvom zdravstva, donijete su odgovarajuće odluke, data mogućnost svim ljekarnama da testiraju – dodao je šef HZJZ-a.

Kaže da se razmišlja o uvođenju covid-potvrda u teretane, kafiće i restorane: ‘Tu ipak treba jedna postupnost. Broj testiranja, s obzirom na to da mi imamo, sada nešto manje od 60 posto cijepljenih odraslih osoba u Hrvatskoj, imamo negdje oko 500 tisuća onih koji su preboljeli ovu bolest, dakle mi još uvijek imamo jedan veliki bazen ljudi koji nemaju potvrdu o preboljenju i nemaju potvrdu o cijepljenju. Dakle, mi moramo takve odluke donositi postepeno kako bi stvorili infrastrukturu i mogućnost da se sve pokrije, svi oni koji trebaju da se pokriju testiranjima.’ Kaže kako će se priznati odgovarajući drugi dokazi u koje spada i potvrda liječnika primarne zdravstvene zaštite o preboljenju.

 

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist