Grad

ČITATELJI NAS PITAJU Gladni i bolesni: što se događa s gradskim golubovima?

GRADSKI GOLUBOVI GLADNI I BOLESNI 1

Naizgled nebitna, ali ipak važna tema na koju su nam pažnju skrenuli naši čitatelji – a i sami smo, ruku na srce, primjetili, jer ne možeš ne primjetiti – su gradski golubovi. Otkad žive u Gradu, a žive stoljećima, voljeli ih vi ili ne, dio su dubrovačke svakodnevice. Za neke ‘leteće pantagane’, za neke ‘najljepši ukras Grada’ već dulje vremena izgledaju kao – ovo prvo. Čitatelji koji su nam se javili kažu kako su upite slali i prema gradskoj upravi i odgovore nisu dobili. Mi smo pak pitanja o stanju gradskih golubova uputili Sanitatu… Zanimalo nas je njihovo opće i zdravstveno stanje, koje je naočigled – loše.

Je li u pitanju loša prehrana, kako su nam istaknuli čitatelji, i štednja hrane, što također navode kao razlog njihovog lošeg izgleda? Pitali smo i Sanitat i gradsku upravu koliko je u Proračunu Grada Dubrovnika izdvojeno sredstava za prehranu gradskih golubova na godišnjoj /mjesečnoj razini u 2022. godini te ih zamolili usporedbu izdvojenih sredstava za prethodne godine. Zanimalo nas je i koliko kilograma se izdvaja za prehranu gradskih golubova na dnevnoj razini te o kojem se tipu prehrane radi, odnosno je li bazirana na kukuruzu. Naime, čitatelji nam napominju kako je njihovo opće loše stanje uzrokovano dijelom zbog jednolične i nekvalitetne prehrane.

GRADSKI GOLUBOVI GLADNI I BOLESNI 2

Golubovi i labudovi
Društvo Sanitat Dubrovnik d.o.o., saznajemo iz službenog odgovora, osigurava 10 kilograma dnevno kukuruza za golubove i to kukuruz (zrnje) – krmivo A 25 proizvođača Tvornice stočne hrane d.d iz Čakovca.
Inače, reći će nam iz Sanitata, golubovi se hrane svaki dan s 10 kilograma posebne hrane za tu svrhu, a labudovi s pet kilograma.

– Prema Ugovoru s Gradom Dubrovnikom za 2022. godinu za skrb o gradskim golubovima i labudovima izdvojeno je 38.000,00 HRK (PDV uključen), a isti iznos je izdvajan i prethodnih godina – naglasili su nam iz Sanitata. Zanimljivo je dodati kako su jednom dubrovačkom tjedniku naglasili kako je godišnji proračun za golubove i labudove, koji su također na njihovoj skrbi, 30.400,00 kuna plus PDV na godišnjoj razini! Razlika je značajna.

Zanimalo nas je i na koji način se provjerava zdravstveno stanje golubova te možemo li govoriti o smanjenju ili povećanju populacije gradskih golubova.

Liječenje i hranidba
– Skrb o gradskim golubovima i labudovima obuhvaća liječenje bolesnih golubova i labudova te hranidbu golubova i labudova – dodaju iz Sanitata u šturom odgovoru.

– Ostala skrb o golubovima i labudovima obavlja se po potrebi, u nastojanju da oni budu zdravi, a uginuli se odmah uklanjaju – odgovorili su nam pak na pitanje izoliraju li se bolesne jedinke i zaključuju kako društvo Sanitat nije imalo zaprimljenih dojava o ozlijeđenim/bolesnim gradskim golubovima.
Na pitanje postoji li plan održavanja populacije ili projekcije zaštite gradskih golubova, odgovor nismo dobili.

Pročitajte još

Ostvareno 2 milijuna noćenja, 11 dana ranije nego lani

Dulist

Postavljene nove pješačke ograde po gradskim ulicama

Dulist

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist