Crna kronika

ČISTILI SE ŠUFITI, ĐARDINI I ŠUPE Tijekom pandemije građani su predali više od 15 tisuća komada streljiva

ČISTILI SE ŠUFITI, ĐARDINI I ŠUPE Tijekom pandemije građani su predali više od 15 tisuća komada streljiva

Dok se vraćamo na staro-novo-normalno, polako zaboravljamo i na mjere, i na dezinfekciju, i maske, i na izolaciju, popularno nazvanu ‘lockdown’. Mnogima je upravo taj lockdown dobro došao – sređivali su se đardini, šufiti, okućnice… A mi smo odlučili provjeriti koliko je tijekom pandemijskih godina bilo ‘čišćenja’ opasnih stvari u domovima diljem Županije. Odgovore na naše upite potražili smo na adresi Policijske uprave naše županije. Naravno, radi se o rezultatima akcije ‘Manje oružja, manje tragedija’. Je li tijekom izolacije bilo više predaje oružja i ostalih eksplozivnih tvari?

– Građani Dubrovačko-neretvanske županije u posljednje tri godine, odnosno tijekom 2020., 2021. i 2022. godine u ukupno 206 slučajeva policiji dragovoljno predali oružje, minsko-eksplozivna sredstva i streljivo – reći će nam za početak iz Policije.

Najmanji broj dragovoljnih predaja zabilježeno je tijekom 2020. godine, njih 63, dok je tijekom 2021. zabilježeno 98 dragovoljnih predaja, a tijekom 2022. godine, to jest dosad, odvilo se 45 dragovoljnih predaja. A što su građani najčešće predavali?
– U najvećem broju slučajeva bilo je različito streljivo, ručne bombe, štapine i eksplozive. Tijekom gorenavedenog razdoblja predano je 15.474 komada streljiva, 113 bombi, oko 80 kilograma ekploziva, 166 metara štapina, 19 komada dugog oružja, 17 komada kratkog oružja te 10 komada automatskog oružja. Također je predano 830 komada ostalog rasprskavajućeg oružja, kao što su trombloni, granate, minobacačke mine, te 13 mina – naglasili su nam iz Policije.

Podsjetimo, akcija ‘Manje oružja – manje tragedija’ započela je 2007. godine potpisivanjem sporazuma između Ministarstva unutarnjih poslova i UNDP-a i od tada se kontinuirano provodi u cijeloj Republici Hrvatskoj.

– Akcijom se želi senzibilizirati javnost i potaknuti je na dragovoljnu predaju oružja, kao i utjecati na podizanje razine svijesti građana o opasnostima nestručnog rukovanja oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima. Drugim riječima, želi se potaknuti građane da iz svojih domova uklone sve ono što njih ili članove njihovih obitelji može ugroziti zbog čega slogan akcije glasi ‘Riješite se oružja bez sankcija i učinite svoj dom sigurnijim’. Dugoročno, akcija je povezana sa željom stvaranja sigurnije budućnosti u kojoj će se zlouporaba oružja svesti na najmanju moguću mjeru i težnjom za uspostavljanje snažnije veze između Policije i građana – saznat ćemo dalje.

Iz Policije također apeliraju na sve one koji negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva. Bez straha od sankcije predajte ga policiji!

– Sve što je potrebno je nazvati broj 192 nakon čega će policijski službenici u civilu doći na dogovoreno mjesto i preuzeti opasno sredstvo – ističu – takvim je pristupom zagarantirana anonimnost osobe koja predaje oružje, a što je još važnije, sve su potencijalne opasnosti svedene na najmanju moguću mjeru – saznat ćemo dalje. Stoga, zapreka za ‘čišćenje’, bilo u lockdownu ili ne, zaista nema. Riješite se opasnih objekata iz vaše kuće i učinite svoj dom sigurnim…

– – – – – – – –
Rezultati govore najviše: Na razini Lijepe Naše
Od početka akcije do kraja prošle godine na nivou Republike Hrvatske građani su dragovoljno predalo 5.928 kg eksploziva, 15.809 komada raznog oružja, 337.435 komada raznih minsko-eksplozivnih sredstava i 5.949.869 komada streljiva raznog kalibra.

MNJB
Foto: Ilustracija

Pročitajte još

‘GASIRAO’ I BEZ DOZVOLE Rekorder tjedna s 2700 eura kazne

Dulist

HTIO POMOĆI PRIJATELJU, NA KRAJU JE POKRADEN Pustio ga u stan, on mu ukrao nakit

Dulist

Sudac istrage odbio odrediti istražni zatvor maloljetnim nasilnicima iz Uvale

Dulist