Aktualno

‘ČIPKE I MUSTRE’ Izložba Gordane Bajurin u Lazaretima

U Art Radionici Lazareti u petak 25. siječnja u 18 sati otvara izložba Gordane Bajurin ‘Čipke i mustre’.

Osoba koja prvi put čuje za tehniku recikliranja računa, opomena, bankovnih izviješća, planova grada, uspomena… Može se naći u nedoumici što će to vidjeti. Izrezivanje mustri iz papira asocira većinu na dječje radove ili zaboravljene kuhinjske ormare naših nona, ali izloženi potiču niz asocijacija i fascinaciju. Sasvim je lako ostati opčinjen radovima Gordane Bajurin.

Pahuljice, ornamenti, mustre, precizne arabeske koje Gordana Bajurin izrezuje iz nečega što pripada otpadu iznenađuju svojom količinom, ljepotom i smislom kojim se umjetnica odnosi s hladnom stvarnošću.

„Ljepota iz škafetina, čipka od papira, računi, opomene, sve ono što čuvat je trebalo, zlu ne trebalo, da opet na naplatu ne bi došlo. godinama čuvano, škafetini pretrpani postaju izazov za kreativnost. reciklaža kao ostanak današnjice, ali bilo je to jučer jer ovrha se danas piše bez papira“

Ova izložba, druga u Art radionici Lazareti, uvid je u samo jedan segment Gordaninog stvaralaštva. Fotografijom se bavi tokom cijele svoje mladosti. Sedamdesetih godina je bila članica Foto kluba Dubrovnik. Od 1993. član je Art radionice Lazareti, od 2009. član je Foto kluba Marin Getaldić i HDLU-a Dubrovnik. U 2000. godini, s početkom gradnje mosta na rijeci Ombli počinje dokumetirati taj proces te iz istovjetne pozicije fotografijom prati početak i završetak gradnje mosta dr. „Franja Tuđmana“ .

Iako tek odnedavno radi s glinom, Gordana je istraživački duh pa pristupa modeliralinju zemlje s istim entuzijazmom kao i modeliranju papira. Ne ustručava se reciklirati stare komade terakote, modelirajući stvarati nove, izgledom arhaične funkcionalne oblike.

Gordanin pristup kako keramici tako i papiru instinktivan je energičan i autentičan.

Pročitajte još

Stožer donio novu odluku o maskama

Dulist

ZABRINJAVAJUĆE STANJE U ŽUPANIJI U 10 godina dvostruko veći broj djece s prekomjernom težinom

Andrea Falkoni Račić

Uhićen mladić iz Splita koji je autom udario policajca

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija