Aktualno

‘ČIPKE I MUSTRE’ Izložba Gordane Bajurin u Lazaretima

'ČIPKE I MUSTRE' Izložba Gordane Bajurin u Lazaretima

U Art Radionici Lazareti u petak 25. siječnja u 18 sati otvara izložba Gordane Bajurin ‘Čipke i mustre’.

Osoba koja prvi put čuje za tehniku recikliranja računa, opomena, bankovnih izviješća, planova grada, uspomena… Može se naći u nedoumici što će to vidjeti. Izrezivanje mustri iz papira asocira većinu na dječje radove ili zaboravljene kuhinjske ormare naših nona, ali izloženi potiču niz asocijacija i fascinaciju. Sasvim je lako ostati opčinjen radovima Gordane Bajurin.

Pahuljice, ornamenti, mustre, precizne arabeske koje Gordana Bajurin izrezuje iz nečega što pripada otpadu iznenađuju svojom količinom, ljepotom i smislom kojim se umjetnica odnosi s hladnom stvarnošću.

„Ljepota iz škafetina, čipka od papira, računi, opomene, sve ono što čuvat je trebalo, zlu ne trebalo, da opet na naplatu ne bi došlo. godinama čuvano, škafetini pretrpani postaju izazov za kreativnost. reciklaža kao ostanak današnjice, ali bilo je to jučer jer ovrha se danas piše bez papira“

Ova izložba, druga u Art radionici Lazareti, uvid je u samo jedan segment Gordaninog stvaralaštva. Fotografijom se bavi tokom cijele svoje mladosti. Sedamdesetih godina je bila članica Foto kluba Dubrovnik. Od 1993. član je Art radionice Lazareti, od 2009. član je Foto kluba Marin Getaldić i HDLU-a Dubrovnik. U 2000. godini, s početkom gradnje mosta na rijeci Ombli počinje dokumetirati taj proces te iz istovjetne pozicije fotografijom prati početak i završetak gradnje mosta dr. „Franja Tuđmana“ .

Iako tek odnedavno radi s glinom, Gordana je istraživački duh pa pristupa modeliralinju zemlje s istim entuzijazmom kao i modeliranju papira. Ne ustručava se reciklirati stare komade terakote, modelirajući stvarati nove, izgledom arhaične funkcionalne oblike.

Gordanin pristup kako keramici tako i papiru instinktivan je energičan i autentičan.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist