Kultura

CIKLUS IVANA PERAKA Izložba ‘Brodovi’ u Galeriji Dulčić Masle Pulitika

CIKLUS IVANA PERAKA Izložba 'Brodovi' u Galeriji Dulčić Masle Pulitika

Izložba dubrovačkog umjetnika Ivana Peraka pod nazivom Brodovi bit će otvorena u Galeriji Dulčić Masle Pulitika danas u 20 sati.

Ivan Perak ciklusom ‘Brodovi’ nastavlja svoje istraživanje metijera, slikane teksture i optičkih senzacija koje uzrokuju točkasti nanosi boje. Ostavši u mediju slike i naizgled jasnom sižeu, autor razgrađuje slikanu formu i dokida figuraciju pa se samo leksičkom sugestijom stvara promatrani motiv, a zapravo je riječ o slojevitim nanosima boje visokih intenziteta i pikturalne vrijednosti čije komponiranje u veće cjeline predominantno nosi ideju apstrakcije. Kao takve, njegove su slike poligoni eksperimenata bojom koji i danas, na početku 21. stoljeća, rezultiraju autentičnim likovnim djelima oslobođenima uobičajenih komparativnih pristupa u odnosu prema dubrovačkoj kolorističkoj tradiciji.

Kustos izložbe, Marin Ivanović, u izložbenom je katalogu za Perakov ciklus ‘Brodovi’ između ostaloga zapisao: ‘Motivski definirane kao brodski pramci, slike iz ciklusa „Brodovi“ u najljepšem smislu zbrajaju sva obilježja slikarova zadatka, od rješavanja tehnološko-metodskih problema slike kao medija, preko formalno-stilskih borbi s povijesnošću i materijalizacijom ideja do emocionalno-značenjskih odrednica kojima u umjetnosti pripada uloga teorijskih struktura za šire društveno razmatranje.’

Izložba ostaje otvorena do nedjelje, 28. travnja 2019.

BIOGRAFIJA

Ivan Perak rođen je 1983. godine u Dubrovniku. Diplomirao je slikarstvo 2007. godine u klasi profesora Antuna Borisa Švaljeka na Akademiji likovnih umjetnosti Široki Brijeg Sveučilišta u Mostaru. Završio je poslijediplomski studij Ars Sacra na Akademiji likovnih umjetnosti Široki Brijeg Sveučilišta u Mostaru 2009. godine pod stručnim vodstvom profesora Ante Kajinića. Sudjelovao je na brojnim likovnim kolonijama i humanitarnim akcijama te je član Hrvatske udruge likovnih umjetnika Dubrovnik. Izlagao je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Živi i radi Dubrovniku.

Foto: Miho Skvrce

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva samostalna izložba Josipe Vlašić u Dubrovniku

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist