Aktualno

Cijene nekretnina na jugu Hrvatske višestruko skuplje od nekretnina na sjeveru

Cijene nekretnina na jugu Hrvatske višestruko skuplje od nekretnina na sjeveru

Da u posljednje vrijeme strelovito rastu cijene nekretnina nije nikakva tajna. No istraživanje koje su proveli Ministarstvo prostornog uređenja i zagrebački Ekonomski institut pokazalo je šokantne razlike u cijenama nekretnina s obzirom na mjesto gdje se nalaze. Primjerice, za luksuznu kuću u Dubrovniku moglo bi se kupiti njih čak 130 u podravskim ili prigorskim selima. Unatoč svemu, potražnja za atraktivnim kućama i stanovima, gdje god da se nalaze, i dalje je golema.  S prosječnom hrvatskom plaćom i nakon godina i godina štednje nekretnine na dubrovačkom području i dalje su luksuz.

-Računajte da ispod 3000 eura je teško pronaći, ali i iznad 5000, to su baš ekstremi…Od 2800 pa do 4000 eura je neka sredina, rekao je za HRT Frano Bezić, vlasnik agencije za nekretnine u Dubrovniku. Sve ovisi o lokaciji, infrastrukturi, godini izgradnje. U posljednjih pet godina cijena četvornog metra na Jadranu porasla je  dvostruko. – Prosječna cijena je bila oko 2500 eura, 2019. je došla do 3000, 3200, od 2019. do sada i do 4000 eura, veliki je porast, dodaje Bezić.

Na sjeveru zemlje ne postoji selo, zaselak u kojem nema napuštenih i zapuštenih domova. – Ovdje u Podravini za nekoliko desetaka tisuća eura možete kupiti cijeli “grunt” kuću i gospodarske zgrade s livadom i poljima. Obično je problem što takvi objekti nisu legalizirani, rekao je za HRT Ivica Grudiček.

Gospodin Jelak prodaje kuću od četiristotinjak četvornih metara, s okućnicom i vrtom. Traži 150.000 eura.
– Sve imam tu gradsku vodu, plin, kanalizaciju, certifikate, gromobransku instalaciju, čak dva telefonska priključka, kaže Milan Jelak iz Starigrada. Dodaje i kako smatra da bi na moru cijena bila i 20 puta veća
– Vjerujem, ali onda ne bih i prodao, odgovara Jelak za HRT.

Unatoč povoljnim cijenama kuća, u Koprivnici, ali i Varaždinu odlično se prodaju stanovi u novogradnji. Već je sada teško pronaći onaj ispod 2000 eura po četvornome metru.

Pročitajte još

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist