Aktualno

Cijene nekretnina na jugu Hrvatske višestruko skuplje od nekretnina na sjeveru

Da u posljednje vrijeme strelovito rastu cijene nekretnina nije nikakva tajna. No istraživanje koje su proveli Ministarstvo prostornog uređenja i zagrebački Ekonomski institut pokazalo je šokantne razlike u cijenama nekretnina s obzirom na mjesto gdje se nalaze. Primjerice, za luksuznu kuću u Dubrovniku moglo bi se kupiti njih čak 130 u podravskim ili prigorskim selima. Unatoč svemu, potražnja za atraktivnim kućama i stanovima, gdje god da se nalaze, i dalje je golema.  S prosječnom hrvatskom plaćom i nakon godina i godina štednje nekretnine na dubrovačkom području i dalje su luksuz.

-Računajte da ispod 3000 eura je teško pronaći, ali i iznad 5000, to su baš ekstremi…Od 2800 pa do 4000 eura je neka sredina, rekao je za HRT Frano Bezić, vlasnik agencije za nekretnine u Dubrovniku. Sve ovisi o lokaciji, infrastrukturi, godini izgradnje. U posljednjih pet godina cijena četvornog metra na Jadranu porasla je  dvostruko. – Prosječna cijena je bila oko 2500 eura, 2019. je došla do 3000, 3200, od 2019. do sada i do 4000 eura, veliki je porast, dodaje Bezić.

Na sjeveru zemlje ne postoji selo, zaselak u kojem nema napuštenih i zapuštenih domova. – Ovdje u Podravini za nekoliko desetaka tisuća eura možete kupiti cijeli “grunt” kuću i gospodarske zgrade s livadom i poljima. Obično je problem što takvi objekti nisu legalizirani, rekao je za HRT Ivica Grudiček.

Gospodin Jelak prodaje kuću od četiristotinjak četvornih metara, s okućnicom i vrtom. Traži 150.000 eura.
– Sve imam tu gradsku vodu, plin, kanalizaciju, certifikate, gromobransku instalaciju, čak dva telefonska priključka, kaže Milan Jelak iz Starigrada. Dodaje i kako smatra da bi na moru cijena bila i 20 puta veća
– Vjerujem, ali onda ne bih i prodao, odgovara Jelak za HRT.

Unatoč povoljnim cijenama kuća, u Koprivnici, ali i Varaždinu odlično se prodaju stanovi u novogradnji. Već je sada teško pronaći onaj ispod 2000 eura po četvornome metru.

Pročitajte još

GRAD SE ‘ISPRSIO’ Gotovo milijun i pol kuna za Graša i osam koncerata

Dulist

Tomislav Bačić novi predsjednik Strukovne grupe građevinara

Dulist

Gabrijela Žalac proslavila rođendan novcima iz EU, potrošila skoro 24 tisuće kuna

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija