DuList IN

Iza nas su još jedni Dani otvorenih vrata peljeških podruma

Iza nas su još jedni Dani otvorenih vrata peljeških podruma

Završena je 13. manifestacija Dana otvorenih vrata peljeških podruma kojoj je prisustvovalo više od četiri tisuće posjetitelja koji su stigli iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja.

U bogatim pelješkim podrumima na raspolaganju za kušanje bilo je više od 15 uzoraka vina koje se nudilo odtridesetak peljeških vinara. Mogla su se kušati brojna vina autohtonih sorti: Maraštine, Pošipa i Plavca malog u raznim varijantama i stilovima. Iako je cijeli Pelješac prekriven sortom Plavac mali, vino dobiveno od te sorte se razlikuje u bogatstvu okusa sa obzirom na položaj s kojeg dolazi.

Posjetitelji su mogli kušati laganije plavce i rosse koji dolaze od grožđa iz unutrašnjeg dijela Pelješca, kao i odležane vrhunske plavce s ograničenih položaja Dingača, Postupa, Mili…

U iznimnoj dobroj vinarskoj-vinogradarskoj 2018. godini, ‘na scenu’ su se pojavila nova izvorna mlada vina. Ovogodišnja berba će ostati zapamćena po iznimnoj zdravstvenoj ispravnosti grožđa, visokim šećerima i optimalnim kiselinama koje će ova vina učiniti pogodnim za dugo odležavanje i arhiviranje.

Zbog izuzetne posjete manifestaciji pelješki vinari su najavili još jednu ovakvu manifestaciju 1. svibnja s porukom svim ljubiteljima Plavca malog.

U sklopu manifestacije Dana otvorenih vrata peljeških podruma 2018. godine u Domu vinarske tradicije u Putnikoviću, održana je manifestacija ‘Mladi enolozi ocjenjuju mlada vina’. U ocjenjivanju je sudjelovalo osam enologa koji su ocjenjivali 32 uzorka vina. Najbolje ocijenjeno mlado vino berbe 2018. je rukatac vinarije Dubrava.
Za najbolje rosse nagradu je dobila PZ Putniković, a najboljim plavcem s ograničenih položaja proglašen je Dingač OPG-a Violić Indijan iz Potomja.

Pročitajte još

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist