Aktualno

ČETIRI KANDIDATA S POTPUNIM PRIJAVAMA POZVANA NA RAZGOVOR Tolić i Paljetak ispali iz utrke za direktora Zračne luke

ČETIRI KANDIDATA S POTPUNIM PRIJAVAMA POZVANA NA RAZGOVOR Tolić i Paljetak ispali iz utrke za direktora Zračne luke

Iako je u roku pristiglo šest pri­java, u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture ovog su ponedjeljka, 13. lipnja obavljeni razgovori s tek četiri kandidata za direktora Zračne luke Dubrovnik. Iz daljnjeg kruga
natjecanja su doznajemo diskvalifici­rani bivši direktor Zračne luke Dubrov­nik i današnji direktor sektora trgovine Roko Tolić te Josip Paljetak, inače koordinator za odnose s poslovima korisnika u Zračnoj luci Dubrovnik.

— Na objavljenom Javnom natječaju za izbor kandidata za člana Uprave – direktora trgovačkog društva Zračna luka Dubrovnik d.o.o. podneseno je šest prijava. Svih šest prijava je pre­dano u roku, od toga su četiri prijave bile potpune te su kandidati, koji su dostavili potpunu prijavu u roku i ispu­njavaju uvjete iz natječaja, pozvani na razgovor, koji se održavaju danas (u ponedjeljak) – naveli su kratko u odgo­voru za DuList iz Ministarstva mora,  prometa i infrastrukture.

U Zagrebu su doznajemo na raz­govoru bili Mato Klaić, Viktor Šober, Lukša Lukšić te za sad još uvijek javno­sti nepoznati kandidat, koji očigledno ne dolazi s našeg područja.

Isti uvjeti i kvalifikacije, ali…

Budući da je očito ispao iz utrke zbog nepotpune prijave, za komentar smo upitali bivšeg direktora Roka Tolića.

— Ovo je bio treći po redu natječaj na kojem su se tražili istovjetni uvjeti i kvalifikacije za funkciju glavnog direk­tora. Prvi put me je stručno povjeren­stvo izabralo kao najboljeg kandidata, ali prijedlog nije podržan na sjednici Vlade Republike Hrvatske. Drugi put je natječaj poništen bez ikakvog obra­zloženja i bez ikakve informacije kan­didatima o razlozima istoga. Treći put sam evo diskvalificiran na dokumen­taciji, istoj onoj koja je dva puta bila validna. Dozvolite mi da se ne upu­štam u daljnje komentiranje ovog važ­nog procesa i da poželim sreću onom kandidatu koji će biti izabran da nas povede u poslovne izazove koji stoje pred Zračnom lukom – kratko nam je rekao Roko Tolić.

Treća sreća?

Inače, ovo je, kako je rekao i sam Tolić, treći natječaj za glavnog direktora od 2017. godine. Prvi je raspisan još u lip­nju 2017. godine, netom prije isteka mandata tadašnjeg direktora Tolića. Prijavu su tada, podsjetimo, podni­jela tri kandidata, od kojih jedan nije zadovoljio uvjete. Tako su se u dru­gom krugu našli upravo Tolić te Vik­tor Šober, koji je i danas među kandi­datima. No, Šober je prije pet godina neočekivano odustao od intervjua čime se sam eliminirao iz utrke. Tada je kao kandidat ostao samo Tolić, no s donošenjem odluke se otezalo. U međuvremenu mu je i istekao man­dat, a ‘obezglavljenost’ Zračne luke na prvu je riješena tako da mu je dva puta, do kraja 2017. godine produljen man­dat. Na kraju je, početkom 2018. godine Vlada Andreja Plenkovića, na prijed­log Skupštine Zračne luke, imenovala Frana Luetića, dotadašnjeg direktora za komercijalne poslove, na čelnu pozi­ciju u Zračnoj luci sve do raspisivanja natječaja za novog direktora. Od tada do danas Luetiću se mandat produljuje svakih šest mjeseci, s tim da je u među­vremenu, u siječnju 2020. ponovno bio raspisan natječaj. No, završio je – poni­štenjem! Tada je u igri bilo više kandi­data, a uz Tolića na natječaj se prijavio i još jedan bivši direktor, Tonči Peović. I tada se, doduše neslužbeno, u javno­sti spominjalo ime Mata Klaića, kao i Lukše Lukšića, ali i dvije dame, Irene Ćosić i Ivane Akmadžić.

Šober je, podsjetimo, savjetnik za telekomunikacije i informacijsko društvo u Stalnom predstavništvu RH pri EU Inače. Lukša Lukšić je tako­đer, poput Paljetka i Tolića, zaposle­nik ZLD-a gdje obavlja poslove safety managera. U Zračnoj je luci radio i Mato Klaić, ali prije Domovinskog rata, a spomenimo i kako je njegov brat Luka Klaić dugogodišnji član Nadzor­nog odbora Zračne luke Dubrovnik ispred radnika. Dobro upućeni izvori pak ističu kako je trenutno Miho Klaić u velikoj prednosti u odnosu na dva preostala poznata kandidata zbog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njiho­vih obitelji. No, budući da nigdje još nije ‘isplivalo’ ime četvrtog kandidata koji je bio na razgovoru u Zagrebu, sve karte su još uvijek otvorene.

A kad bi mogla biti poznata odluka (ako i ovaj natječaj ne završi neslavno)?

— Odluka o izboru člana Uprave – direktora trgovačkog društva Zračna luka Dubrovnik d.o.o. bit će poznata nakon provedbe cjelokupnog postupka – diplomatski je odgovor nadležnog Ministarstva.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 15. lipnja 2022.

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist