Grad

Češki veleposlanik na prijemu kod dubrovačkog gradonačelnika

Češki veleposlanik na prijemu kod dubrovačkog gradonačelnika

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković susreo se danas s češkim veleposlanikom u Hrvatskoj Milanom Hovorkom. Dosta je tema koje povezuju dvije zemlje, od kulture do turista iz Češke, koji su prošle godine u Hrvatskoj ostvarili šest milijuna noćenja.

Veleposlanik Hovorka u ovoj je prigodi otvorio nekoliko tema i inicijativa za buduću suradnju, među kojima i intenziviranje kontakata između Dubrovnika i Češkog Krumlova, grada u južnoj Češkoj, pod zaštitom UNESCO-a. Predložena je i organizacija retrospektive filmova velikog češkog redatelja, oskarovca Jiříja Menzela, koji je bio dugogodišnji vjerni posjetitelj grada o kojem je snimio i dokumentarni film ‘Moj Dubrovnik’. Pokrenuta je i inicijativa suradnje Dubrovačkog simfonijskog orkestra s jednim od najistaknutijih i najstarijih simfonijskih orkestara u Češkoj, Moravskom filharmonijom Olomouc, kao i inicijativa otvaranja počasnog Češkog konzulata u Dubrovniku.

– S obzirom na broj čeških turista na području Dubrovnika i u okolici te na dugu tradiciju dolazaka i vjerenost našoj obali, svakako podržavam ovu ideju, kao i ostale inicijative – kazao je gradonačelnik Franković, a veleposlanik Hovorka istaknuo je i kako se češki turisti ovdje osjećaju sigurno i dobrodošlo.

Veleposlanik je ujedno najavio mogućnost zajedničke organizacije izložbe ‘Dubrovački novac’, s obzirom da se u Nacionalnom muzeju Češke Republike u Pragu čuva velika zbirka novca iz vremena Dubrovačke Republike. Susretu s veleposlanikom Republike Češke u Hrvatskoj Milanom Hovorkom prisustvovala je i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Grada Dubrovnika Zrinka Raguž.

Foto: Grad Dubrovnik

Pročitajte još

[FOTO] Vrtlarovi djelatnici u proljetnom uređenju grada

Dulist

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist