Županija

Centar za gospodarenje otpadom do 2017. godine

Centar za gospodarenje otpadom do 2017. godine

Jutros je u maloj vijećnici održan sastanak gradonačelnika i načelnika sa dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem.

Govoreći o nacrtu sporazuma o partnerstvu na projektu „Dubrovačko-neretvanska županija – funkcionalna regija“, župan je istaknuo kako je Županija u suradnji s regionalnim agencijama DUNEA i DURA te konzultantima iz JASPERS-a (Glavna uprava za regionalnu politiku Europske komisije) utvrdila dobar model suradnje kako bi se problemi brže riješavali pa i kroz fondove Europske unije.

– Problemi su prije svega, naravno, u prometnom i komunikacijskom povezivanju, tu je i donošenje ICT strategije. Okupili smo oko tih problema sve dionike i uskoro očekujemo potpisivanje sporazuma između Županije i svih predstavnika lokalne samouprave kao ravnopravnih dionika. Vrlo nam je važna suradnja s JASPERS-om, ali očekujemo i pomoć Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture – kazao je župan.

Najavio je kako će se osnovati radna skupina kao operativno tijelo za provedbu sporazuma, a u koju će biti uključeni predstavnici lokalne samouprave, stručnjaka i razvojnih agencija. Sporazum bi trebalo potpisati do 3. srpnja, nakon čega slijedi ugovaranje zadataka s JASPERS-om.

Projekt Centra za gospodarenje otpadom u Lučinom Razdolju napreduje. Direktor Agencije za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije Ivo Margeta istaknuo je kako je lokacija u Lučinom Razdolju dobila okolišnu dozvolu, kao i objedinjene okolišne uvjete.

– U 2015. godini trebali bi biti raspisani natječaji za građenje i nadzor, ali imamo još posla s izvlaštenjem, prometnicama, vodovodom i strujom. Ovisno o studiji izvedivosti, predviđamo osam potencijalnih pretovarnih stanica. U Pločama, Metkoviću, na Pelješcu, Korčuli, Mljetu, Lastovu te u Dubrovniku na Pobrežju – kazao je Margeta, dodavši kako će se od lokalnih uprava tražiti pravo građenja na tim lokacijama.

– Pretovarne stanice, privremena skladišta mješovitog komunalnog otpada dio su projekta Centra pa neće biti na teret lokalnoj upravi – dodao je Margeta, dok je župan Dobroslavić apelirao na lokalne samouprave da nastoje udovoljiti novim zakonskim rješenjima uz pomoć Ministarstva. Očekuje se da će Centar biti izgrađen do 2017. godine.

Župan Dobroslavić osvrnuo se i na nacrt Zakona o regionalnom razvoju RH kazavši kako se opet inzistira na rješenjima koja su mnogima neprihvatljiva.
– Planska područja su nepotrebna, dovoljne su statističke regije i županije. Smatram da je ovdje riječ o još jednom pokušaju pritajene regionalizacije, na pet regija. Protivimo se tome, jednako kao što se usprotivila i Županijska skupština i Gradsko vijeće Grada Dubrovnika – kazao je župan.

Direktorica DUNEA-e Melanija Milić kazala je kako novi zakon ne mijenja način izračuna indeksa razvijenosti, a problem je što i ministar donosi čak jedanaest pravilnika.

Načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić istaknuo je kako je zakon potpuno promašen, jer po njemu indeks razvijenosti treba uključiti širi skup podataka.
– Ovo je prepisani stari zakon – zaključio je Knežić, dok je župan Dobroslavić dodao kako je nerealno da županija ima tek četiri potpomognuta područja.

– Sigurno ima još takvih općina. Naša županija svrstana je kao četvrta po razvijenosti u Hrvatskoj, što nije do kraja realno. Tu je prije svega grad Dubrovnik koji ima puno viši indeks od ostalih. Sve to dovodi nas u nepovoljan položaj pri prijavi za EU fondove. Neka se Hrvatska ravnomjerno razvija, ali nek to bude realno – zaključio je župan Dobroslavić.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist