Aktualno

“Čekajte rezultate referenduma!”

"Čekajte rezultate referenduma!"

Priopćenje za javnost Hrvatskih laburista Stranke rada u kojem pozivaju čelnike stranaka vladajuće koalicije, a posebno gradske vijećnike, da u potpunosti zamrznu aktivnosti oko UPU-a Srđa dok se građani ne izjasne o tome što misle o gradnji vila, apartmana i hotela.

"Akcija prikupljanja potpisa za referendum o Urbanističkom planu uređenja platoa Srđa pokazala je još jednom kako je Grad spreman prvi učiniti demokratski iskorak u Domovini. Gotovo četvrtina upisanih birača dala je svoj potpis za referendum i to nas u Hrvatskim laburistima – Stranci rada čini izuzetno ponosnima.

No, kako istodobno od čelnika aktualne vladajuće koalicije možemo čuti dosta proturječne, neodređene, pa čak i besmislene izjave oko UPU-a Srđa ne možemo se oteti dojmu da oni žele raspravu o UPU staviti na sjednicu Gradskog vijeća do konca svog otužnog mandata. I pritom, dakako, ne čekati rezultate referenduma.

Smatramo to nedopustivim, pa ovim putem pozivamo čelnike stranaka vladajuće koalicije, a posebno gradske vijećnike, da u potpunosti zamrznu aktivnosti oko UPU-a Srđa dok se građani ne izjasne o tome što misle o gradnji vila, apartmana i hotela u sklopu Športsko-rekreacijskog centra s golf igralištem.

Jer, upućivanje UPU-a na Gradsko vijeće, u čemu je najvažnija uloga najjače koalicijske stranke – SDP-a, čiji će ministar uprave i donijeti mišljenje jesu li ostvareni svi uvjeti za raspisanje referenduma, značilo bi samo jedno – grubu manipulaciju i potpuno ignoriranje volje vlastitih građana.

Zašto smo zabrinuti i zašto nam ovakav scenarij ne izgleda nemoguć? Zato što su, unatoč potpisima za referendum, i bivša gradonačelnica, i njen nasljednik, i njegov nezadovoljni zamjenik, koji planira biti gradonačelnik, u najmanju ruku neiskreni. Prva je, zajedno sa zamjenikom, učinila sve da se obuhvat golfa utrostruči, te je prodala gradsko zemljište u kampanji po smiješnih 55,00 kuna po metru kvadratnome; drugi je najavljivao referendum i raskrinkavanje svoje prethodnice, a u konačnici je dobio nadimak „golfonačelnik“, a treći ne zna što bi sa sobom po ovom pitanju. Sveprisutni nezavisni vijećnik iznimno je angažiran oko prolaska UPU-a, pa se postavlja pitanje tko je od relevantnih stranaka u Gradskom vijeću zapravo protiv ovakvog UPU-a.

Dakle, mi u Hrvatskim laburistima – Stranci rada, koji ćemo, ako nam građani ukažu povjerenje, raskrinkati sve što se oko golfa na Srđu događalo od 2003. godine, inzistiramo da se zaustavi bilo kakvo postupanje oko UPU-a Srđ dok građani ne kažu svoje mišljenje o ovom iznimno osjetljivom i kontroverznom projektu. Sve drugo bi bila prijevara građana i nepošten potez prema onima koji će nakon 19. svibnja preuzeti odgovornost za upravljanje Gradom.

Građane Grada ne zanima ako je netko nekome obećao da će ovaj i ovakav UPU proći potrebnu proceduru, već ih zanima tko će odgovorno raspolagati prostorom i na taj način osigurati razvojne mogućnosti u skoroj budućnosti. Tih odgovornih u gradskoj upravi, kako sadašnjoj tako i bivšoj, mi u Hrvatskim laburistima ne vidimo. Zato je svima nama – građanima Grada 19. svibnja veliki dan, dan kada možemo promijeniti budućnost Grada – onakvu budućnost kakvu su nam namijenile današnje političke elite.“

Dr. sc. Matko Bupić,

Kandidat Hrvatskih laburista- Stranke rada za gradonačelnika Dubrovnika

Pročitajte još

DU MOTION UTRKA GRAĐANA Poljak Patryk i naša Luciana najbrže istrčali pet kilometara za Marka

Dulist

Tko je bez struje u ponedjeljak?

Dulist

[VIDEO/FOTO] ‘SA REGALA, IZ BURALA’ Modna revija nošnji i nakita Župe dubrovačke

Dulist