DuList IN

ČAROBNA VEČER U TREVISU Naša gastronomija i vina mame uzdahe

ČAROBNA VEČER U TREVISU Naša gastronomija i vina mame uzdahe

Dubrovačka jela i vina dubrovačko-neretvanske regije oduševila su goste ekskluzivne večere koja se u subotu održala u muzejskoj palači Casa dei Carraresi, u Trevisu, s prekrasnim pogledom na kanal i svjetla adventskih dekoracija.

Bilo je to premijerno predstavljanje dubrovačke gastronomije i vina u sklopu vinskog festivala „Vini da terre estreme“ (vina s ekstremnih položaja) koji će se održati 3. i 4. veljače 2019. u povijesnoj palači “Palazzo Bonifacio Variolo”, u samom centru Trevisa.

Dubrovačke specijalitete pripremao je chef Saša Računica iz restorana Vapor, hotela Bellevue u Dubrovniku, a zajedno s njim kuhali su chef Manuel Gobbo i chef Beatrice Simonetti iz restorana Le Beccherie, poznatog po tome jer se upravo tu „rodio“ popularni talijanski desert, Tiramisu.

„Treviso je počašćen što može ugostiti Dubrovnik“ izjavio je novinarima gradonačelnik Mario Conte te dodao da njegov grad cijeni izvrsnost dubrovačke eno gastronomije.

Dubrovački gradski vijećnik Vido Bogdanović pozdravio je goste u ime Grada Dubrovnika i upoznao ih s vinogorjima Dubrovačko-neretvanske županije, autohtonim vinskim sortama te predstavio vina koja se kušaju na večeri.

Večera je počela s tartarom od lubina s kockicama jabuka i segmentima „narančina“, dubrovačkih mandarina, na postelji od matovilca s kojim se izvrsno sljubio Plavac mali Rose La chic, vinarije Volarević iz Komarne. Potom je ponuđena gusta juha od slanutka s „pjeskuricama“, svojevrsnim prženim uštipcima, koju je pratilo vino Dišpet, svježa kupaža rukatca, pošipa i malvasije dubrovačke vinarije Marlais iz vinske regije Postup.

Domaćini su potom pripremili rižoto s pužima, bajamima i ljubičastim mrkvama, uz koji je poslužen Pošip vinarije Volarević.

Neuobičajeni spoj ukusne i mirisne dubrovačke „popare“, riblje juhe s komadima grdobine i krumpirom te vina Tribidrag, vinarije Rizman, posebno se svidio uzvanicima.

Chef Računica na kraju je iznenadio goste s pilećim želucima u umaku od prošeka i raviolom punjenim gljivama. Jelo od „siromašnih“ namirnica oduševilo je i najzahtjevnija nepca, baš kao i Dingač reserva, pelješke vinarije Skaramuča koji ga je savršeno pratio.

„Ovaj vrhunski wine&gourmet doživljaj za mnoge je bio pravo otkriće“ rekao je Alvaro De Anna, direktor „Vini da terre estreme“, jedinstvene manifestacije koja predstavlja „herojska“ vina, te dodao „ to su vina koja govore o velikom trudu malih vinara, a takva su vina Dubrovnika i Dalmacije“.

Večera je organizirana u suradnji s hrvatskim partnerima: vinskim festivalom: Dubrovnik FestiWine i gourmet festivalom: Taste the Mediterranean, koji se održava u Hvaru.

„Večeri su nazočili brojni talijanski novinari te je ovo odlična promocija Dubrovnika i cijele Dalmacije kao poželjne enogastronomske destinacije“ rekla je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Festivala Taste the Mediterranean.

„Ispred Dubrovnik FestiWinea izražavam posebno zadovoljstvo da je naš festival ovom večerom uspješno napravio prvi iskorak izvan granica Lijepe naše ponudivši talijanskim gourmet i vinskim znalcima doživljaj Dubrovnika. Ovo je bila svojevrsna najava naših pet vinara koji će početkom veljače 2019. sudjelovati na vinskoj izložbi “ „Vini da terre estreme“ i oduševljenim Talijanima pružiti mogućnost da kušaju sva njihova vina“ rekla je Tilda Bogdanović.

Za slatki završetak večere chefovi su ujedinili snage: dubrovački chef ponudio je kruh od narančina s arancinima od ljute naranče i mantalu – jedinstveni kolač od mošta, koju je za ovu prigodu pripremila poznata pelješka vinarka Mare Mrgudić. Talijanski chefovi su predstavili svoj slavni Tiramisu koji je i nastao upravo u restoranu „Le Beccherie“. Uz slasne deserte sljubljeno je vrhunsko desertno vino Malvasija dubrovačka Karaman Prošek, svjetski šampion konavoske vinarije Karaman, ujedno apsolutni pobjednik ocjenjivanja vina „Dubrovnik FestiWine Trophy 2018.“

Projekt „Dubrovnik u Trevisu“ je realiziran zahvaljujući povjerenju i partnerskoj potpori: Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika, HGK- Županijske komore Dubrovnik i hotelske grupacije „Jadranski luksuzni hoteli“.

Naši vinari: Skaramuča i Marlais s Pelješca, Rizman i Volarević iz Komorne te Karaman iz Konavala gostovat će na festivalu „Vini da terre estreme“ 3. i 4. veljače 2019. u Trevisu.

Pročitajte još

[FOTO] OVO JE BAŠ SUPER Pogledajte kako izgleda konavoski ‘Čovječe ne ljuti se’

Dulist

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist

KRISTINA ČORAK DONOSI Tradicionalne slastice s modernim twistom

Dulist