Crna kronika

Carinici na Karasovićima otkrili lažnu melasu za vodene lule

Ovlašteni carinski službenici na Karasovićima su u kombi vozilu čeških registarskih oznaka otkrili više od tone lažne melase za vodene lule. Naime, na graničnom prijelazu Karasovići izlaznoj carinskoj kontroli pristupilo je kombi vozilo čeških registarskih oznaka kojim je upravljao rumunjski državljanin prilikom čega je deklarirana roba ‘melasa za vodene lule’ proizvođača AL FAKHER u količini od 1.105,00 kg. Kako se radi o vrsti proizvoda za koji postoji sumnja u povredu prava intelektualnog vlasništva, a koji organizirane kriminalne skupine vrlo često koriste u nezakonitim aktivnostima na teritoriju EU, izvršena je kontrola sadržaja pošiljke, javljaju iz Carinske uprave.
-Na temelju preliminarne kontrole, uvidom u sadržaj pakiranja u kojem se trebala nalaziti melasa za vodene lule, potvrđene su sumnje kako se radi o lažnom proizvodu. Izuzeti su uzorci sumnjive robe radi laboratorijske analize kako bi se potvrdio stvarni sadržaj pošiljke te je od strane proizvođača AL FAKHER zatraženo mišljenje vezano uz sumnju u povredu prava intelektualnog vlasništva na temelju oznaka na pakovanju u kojem se nalazila roba. Od strane proizvođača potvrđeno je da se radi o lažnom proizvodu, a rezultat laboratorijske analize pokazuje da je sadržaj pošiljke zapravo mješavina pješčane zemlje i biljne materije blagog mirisa po mentolu – navode dalje u objavi iz Carinske uprave.

Inače, kombi vozilo je graničnoj kontroli pristupilo 7. prosinca, a vijest je Carinska uprava objavila na Badnjak.
Riječ je o novom pojavnom obliku pokušaja krijumčarenja melase za vodene lule, gdje se originalni proizvod zamijeni sa lažnim proizvodom koji se, kao i u ovom slučaju nastoji legalno izvesti iz carinskog području EU kao originalni proizvod, dok legalni proizvod organizirane kriminalne grupe prodaju na crnom tržištu Europske unije.
Krivotvorena roba je oduzeta, a protiv prekršitelja će se pokrenuti prekršajni postupak te izvršiti obračun nastalog carinskog duga u iznosu od 965.000,00 kn. Zbog osiguranja naplate carinskog duga privremeno je oduzeto kombi vozilo.
-Ovim uspjehom carinske službe i jednom od najznačajnijih zapljena ove godine spriječena je znatna šteta za financijske interese Republike Hrvatske i EU te su osujećene dobro planirane aktivnosti organiziranih kriminalnih skupina – zaključuje Carinska uprava RH.

Pročitajte još

Vožnja pod utjecajem droga koštala ga 10 i pol tisuća kuna

Dulist

‘SAKRILA’ SOLDE U ŠKRABICU Lažno prijavila krađu 20 tisuća eura

Dulist

Stornirala račune pacijenata, sebi u špag pospremila 4 tisuće kuna

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija