Politika

Bupić: Besmislice treba ignorirati

Bupić: Besmislice treba ignorirati

Matko Bupić, kandidat Hrvatskih laburista za gradonačelnika Dubrovnika, poslao nam je priopćenje kao reakciju na najavu izgradnje studentskog doma na Pustjerni. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Gradonačelnikovih lutanja i dokaza kako ne prati niti vlastite izjave, poteze, projekte ni najave ima na pretek. Besmislice u pravilu treba ignorirati, no kada one zadiru u samu bit i budućnost Grada koji je imao nesreću četiri godine biti pod kontrolom ovakvog gradonačelnika i uz asistenciju njegovog "starijeg brata" – naprosto se mora reagirati.

Tijekom šetnje Gradom sa stranačkom kolegicom, odnedavno postavljenom na mjesto pomoćnice ministrice kulture, gradonačelnik je i nju upoznao s nekim svojim idejama iz "tvornice ideja".
 
Najava gradnje studentskog doma na lokaciji Pustijerne, koju je predstavio kao useljavanje 300 mladih unutar zidina, posvemašnja je obmana i pokazatelj kako gradonačelnik nema nikakvu strategiju – ni po pitanju studentskog doma ni po pitanju revitalizacije povijesne jezgre.

Najprije, lokacija za studentski dom, nakon višegodišnjeg lobiranja i uvjeravanja, osigurana je u Čokolinu. Izrađen je idejni projekt za taj dom, koji bi trebao zbrinuti oko pet stotina studenata, a prikupljaju se i sredstva za projektnu dokumentaciju i iznalaze izvori financiranja gradnje samoga doma. U sufinanciranju dokumentacije sudjeluje i Grad Dubrovnik. Dakle, suvišno je govoriti o nekom novom studentskom domu.

Drugo, gradnja studentskog doma unutar povijesne jezgre nije nikakva revitalizacija jer je prije svega riječ o studentima koji su tu privremeno, pa je takav način revitalizacije neprihvatljiv kao što bi bila i revitalizacija gradnjom pet hotela unutar zidina i "useljenjem" tri tisuće hotelskih gostiju. Nama u Hrvatskim laburistima jasno je prije svega da se tu radi o pokušaju gradnje privatnog hotela, jer studenata nema kroz ljeto, pa dom postaje hotel, i novom građevinskom mudrolijom iz redova HNS-a. Sjetimo se, prije nekoliko godina gradonačelnikov bivši stranački šef Čačić je na istoj lokaciji htio raditi POS stanove s luksuznim stanovima na vrhu i poslovnim prostorima u prizemlju.

Kada mi Hrvatski laburisti preuzmemo odgovornost za upravljanje Gradom započeti će revitalizacija u pravom smislu riječi. Naš program revitalizacije i uređenja povijesne jezgre, koji ćemo uskoro u cijelosti prezentirati javnosti, primjerice sadrži konkretan prijedlog useljavanja – Grad će plaćati stanarine za najmanje dvije stotine mladih obitelji koje se odluče živjeti unutar zidina! Eto konkretnog i vidljivog pomaka u kratkom vremenu. Ako svaka obitelj ima u prosjeku po jedno dijete to je 600 novih stanovnika. No, to nije jedina mjera koju imamo na umu.

Dakle, ukoliko političke elite žele revitalizirati povijesnu jezgru, koja je gotovo jedini razlog dolaska tri milijuna turista godišnje, to mogu učiniti. No, svjedoci smo da se od rata naovamo ne samo ne čini ništa po tom pitanje nego da se čini upravo suprotno – pretvaranjem Grada u oveći ugostiteljski objekt i nastojanjima da se što više mešetari poslovnim i stambenim prostorima. Mi u Hrvatskim laburistima učinit ćemo zaokret i spasiti Grad od demografske propasti. Znamo kako, ali još je bitnije – želimo to i hoćemo!"
 

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist