Aktualno

BRZA BRODICA ZA HITNE INTERVENCIJE ‘Otočani mogu mirno spavati, ovaj brod može ploviti i po najgorim vremenskim uvjetima’

BRZA BRODICA ZA HITNE INTERVENCIJE 'Otočani mogu mirno spavati, ovaj brod može ploviti i po najgorim vremenskim uvjetima'

Stanovništvo otoka sada može mirno spavati jer ovaj brod može i po najgorim vremenskim uvjetima obaviti svoju zadaću, a da se zadrži sigurnost i za pacijenta i za posadu i za naš medicinski tim – rekao je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije Luka Lulić na primopredaji brze brodice za hitnu medicinu.
Riječ je, podsjetimo, o prvoj od šest brzih brodica u sklopu projekta ‘Uspostava hitne pomorske medicinske službe’, koji je sufinanciran sredstvima Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Europske Unije u suradnji s Ministarstvom mora, pomorstva i infrastrukture i Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu.
-Ovaj brod će značajno doprinijeti efikasnosti, brzini i kvaliteti zdravstvene zaštite akvatorija Dubrovačko-neretvanske županije. On je neophodan za naš kvalitetan rad, za ostvarenje medicinskih standarda zlatnog sata. Brod je potpuno medicinski opremljen, isto kao naša vozila, performanse su vrhunske i rijetko viđene – rekao je dalje Lulić te poželio posadi mirno more i što manje intervencija.

Više o samom brodu govorio je lučki kapetan Mato Kekez koji je posebno napomenuo kako je maksimalna brzina broda 40.7 nautičkih milja po bunaci dok mu je putna od 30 do 35 čvorova. Može prevoziti 12 putnika, a imat će tri člana posade, među kojima je i djelatnik Zavoda za hitnu medicinu.
Gradonačelnik Mato Franković rekao je kako je ovo još jedna dodatna usluga u spektru usluga Zavoda za hitnu medicinu s ciljem podizanja zdravstvene sigurnosti posebno na našim otocima
-Dubrovnik je turistički grad te je važno i da svi naši posjetitelji vide zdravstvenu sigurnost koju pružamo – rekao je među ostalim.
Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako je ova brodica sjajna nadopuna zdravstvene zaštite naše županije. Podsjetio je i kako je prije nekoliko godina osigurana i cjelogodišnju hitna helikopterska medicinska služba, koja je sada nadograđena iznimno vrijednim i kvalitetnim brodom.
-Time samo potvrđujemo da je naše zdravstvo, unatoč svim izazovima s kojima se susreće, kvalitetno te da pružamo našim sugrađanima ono što očekuju od zdravstvenog sustava – rekao je župan.
Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević napomenula je kako je ovdje riječ o izvrsnom primjeru multidisciplinarnog pristupa jednom velikom projektu.
-Njime smo objedinili sve što spada u pomorsku medicinu, a to je spašavanje na moru, intervencije na moru i hitni medicinski prijevoz. Ovim će se brodom koristiti svi oni koji sudjeluju u spašavanjima putem mora – rekla je između ostaloga.

 

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist