Koronavirus u Hrvatskoj

BRITANIJA UKIDA VEĆINU MJERA Hrvatski liječnik: Logično je da se ide u tom smjeru i kod nas

testiranje004

Britanske vlasti su najavile da sljedeći tjedan ukidaju većinu restriktivnih mjera uvedenih radi suzbijanja varijante koronavirusa omikron te da u ožujku planiraju ukinuti izolaciju za osobe pozitivne na virus.

Šef Kriznog stožera KB-a Dubrava prof. dr. Bruno Baršić u razgovoru za Index komentirao je rekao kako je logično da se u tom smjeru ide i kod nas, a istaknuo je i kako zbog omikrona imamo veliki broj zaraženih, ali ne i pritisak na bolnice, odnosno naglasio je kako omikron nije napunio bolnice te se nada da će tako i ostati.

Naime, od četvrtka 27. siječnja nošenje maski u Velikoj Britaniji neće više biti obvezno, rad od kuće se više neće službeno preporučivati, a covid-potvrda neće biti obvezna za ulazak u noćne klubove i na pojedina veća okupljanja, rekao je britanski premijer Boris Johnson.

O ukidanju covid-potvrda ozbiljno razmišljaju i u Izraelu, gdje je ministar financija Avigdor Liberman ustao protiv njihovog daljnjeg korištenja. Kazao je kako nemaju zdravstvene svrhe te da doprinose stvaranju panike.

Cyrille Cohen, jedan od savjetnika izraelske vlade za pitanje cijepljenja i šef katedre za imunologiju na sveučilištu Bar Ilan, u jučerašnjem je razgovoru za UnHerd izjavio da su covid-potvrde u vremenu dominacije omikrona postale “irelevantne” te da očekuje njihovo skoro ukidanje.

– Kada je riječ o omikronu, ne vidimo praktički nikakvu razliku među cijepljenima i necijepljenima, i jedni i drugi se mogu zaraziti manje-više jednako. Ako imate 50 posto testiranih kod kojih je dokazana infekcija covidom-19, čemu nam onda služi testiranje? Čini mi se logičnim da se ide u tom smjeru i kod nas – rekao je prof. dr. Baršić.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist