Kultura

Bridovi zabilježene stvarnosti Dorinde Bulić Čotić u Galeriji Otok

Bridovi zabilježene stvarnosti Dorinde Bulić Čotić u Galeriji Otok

Izložba Dorinde Bulić Čotić about:blank otvara se u četvrtak, 21. travnja u Galeriji Otok s početkom u 21 sat. Seriju ovih djela multimedijalna umjetnica započela je 2020. godine, a riječ je o gubitku kompletne dokumentacije koja je bila pohranjena na hard disku. Bitni dokumenti, foto i video zapisi su bili izgubljeni te je spašeno 80 posto materijala koji nije više bio označen već je zadobio nove šifre pod kojim su također bili pohranjeni i zauvijek oštećeni sadržaji.

Zaokupljenost navedenim paradoksom koji znači gubitak dokumentiranog šestogodišnjeg rada odredio je novu seriju djela utemeljenu na izdaji tehnologije. Nanovo sortiranje značilo je pregledavanje 4000 dokumenata i njihovo profesionalno označavanje. Tijek neizvjesnosti unutar navedenog procesa označio je otvaranje prostora koji je postao vizualni materijal umjetničkih djela. Koristi se oštećeni i onaj trajno izgubljeni šifriran dokument. Istražuju se materijali, prostorni, konceptualno – strukturalni i predmetni uvijeti konstruiranja umjetničkog djela. Redukcionistički stav se ostvaruje radom sa serijalnim strukturama.
Tako nastaju serije fotografija od tri niza na kojima se iščitavaju greškom kolažirane scene otvorenja jedne izložbe, publike u prostoru i obnove Galerije. Vide se bridovi zabilježene stvarnosti koja se interpretira sukladno lomu koji se u njoj događa. U osnovi Fotografija je subverzivna, ne zato što bi strašila, potresala ili stigmatizirala, nego jer je ‘misaona’. Uprizoruje se srž misli o životu umjetnosti Dubrovnika kao općeg mjesta svijeta. Stvara se slika rubova zbilje. Dokument je zauvijek poništen kao cijelina ali je njegov trag uspostavljen. (iz teksta Petre Golušić)

Dorinda Bulić Čotić rođena je u Dubrovniku 1961. godine. Školu likovnih umjetnosti, smjer Grafika-grafički dizajn, završila je u Splitu a diplomirala kao profesor likovne kulture na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1984. godine. Djelovala je u području slikarstva, grafičkog dizajna, bavila se pedagoškim radom te je radila za Unicef. Recentno je zaokupljena diskursima raščlanjivanja materijalnih, duhovnih i emotivnih paradoksa. Problematizira suvremene univerzalne pristupe novim kontekstima pri čemu se izražava mulitimedijalno. Predsjednica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Dubrovnik od 2014. godine. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Dubrovnik, Hrvatskog društva likovnih umjetnika (Zagreb) i Art Radionice Lazareti. Izlagala je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Živi i radi u Dubrovniku.

Izložba se može posjetiti radnim danima od 12 do 20 sati. Realizaciju izložbe podržali su Grad Dubrovnik i Ministarstvo kulture i medija RH. Rad ARL podržavaju Grad Dubrovnik, Ministarstvo kulture i medija RH, Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Pročitajte još

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist