Kultura

BRAVO! ‘Murina’ Antonete Alamat Kusijanović na Filmskom festivalu u Cannesu

BRAVO! 'Murina' Antonete Alamat Kusijanović na Filmskom festivalu u Cannesu

Debitantski dugometražni igrani film Antonete Alamat Kusijanović Murina, snimljen u produkciji Antitalenta i RT Featuresa, uvršten je u program ’15 dana autora’ (Quinzaine des réalisateurs) Filmskog festivala u Cannesu koji će se održati od 7. do 17. srpnja. Riječ je o programu koji još od 1969., kada je prvi put održan, svjetskoj publici predstavlja nova redateljska imena otkrivajući autore snažnih i jedinstvenih poetika.

-Sretna sam jer se dugogodišnji trud i rad isplatio, iza Murine stoji veliki tim izvrsnih ljudi koji su iznjedrili ovaj film, autora, glumaca i produkcije. Za Hrvatski film i za sve nas je važna nominacija Directors’ Fortnighta u Cannesu. Murinu sam radila s divnom ekipom, iza i ispred kamere, radili smo za svu publiku, ali najviše za mlade djevojke, rekla bi za šesnaestogodišnje sebe… Žene su mi inspiriracija za Murinu. Šovinizam je duboko ukorijenjen u naše društvo pa ga često netočno nazivamo mentalitetom. To je također i jedan od glavnih antagonista našoj junakinji Juliji, Julija njegove okove često zamjenjuje za limite vlastitog potencijala. Julija živi ‘u raju’ na hrvatskom otoku, u društvu opsjednutom bogatstvom koje se stječe brzo i lagano, to je društvo koje prodaje svoju zemlju i djedovinu, društvo bez želje za radom i usavršavanjem koje se kapitalizira na generacijama prije njega – tako umiru snovi i nasljedstvo erodira. Snaga kćeri se interpretira kao očeva slabost, a nasljeđena zemlja se rasprodaje za profit. Julija je začetak nove generacije, intuitivnnih žena koje raskrinkavaju ove ustajale dinamike. Tu snagu vidim u mladim ženama u Hrvatskoj, ona jača, izbija, cvjeta, divim joj se. To je snaga koja leži u mudrosti i znanju, u vjeri u svoje sposobnosti, u ono božansko u nepoznatom, snaga koja ne dopusta biti ušutkana – izjavila je tim povodom redateljica filma Antoneta Alamat Kusijanović.

Murina je obiteljska psihološka drama čija se radnja odvija tijekom četiri dana na jednom hrvatskom otoku i svojevrsni je nastavak redateljičinog višestruko nagrađivanog kratkometražnog igranog filma, U plavetnilo. Film se snimao na Hvaru, Kornatima i na Koločepu.

Scenarij, uz redateljicu, potpisuje i Frank Graziano, producenti filma su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara).

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist