Aktualno

BOŠKOVIĆ, BUKOVAC… Tko su najpoznatiji ljudi našeg područja?

Istraživač Mapboxa i geograf Topi Tjukanov osmislio je interaktivnu kartu koja pokazuje najznačajnije osobe iz svakog grada na svijetu, donosi 24sata.

Najistaknutija osoba u Edinburghu je prema karti Sean Connery, na vrhu liste u u Honoluluu je bivši predsjednik SAD-a Barack Obama, a Freddie Mercury u Zanzibaru. Kad povećamo interaktivnu kartu na područje Dubrovnika i okolice, najistaknutije ime je ono Ruđera Boškovića. Od ostalih poznatijih osoba, mogu se primijetiti i Vlaho Bukovac, Nikša Ranjina, Marija Kohn, Tonko Lonza…

Interaktivna karta se temelji na studiji objavljenoj ove godine – naime, istraživački tim sa Sveučilišta u Parizu predvođen Morgane Laouénan izračunao je ugled osobe na temelju podataka prikupljenih s Wikipedije i internetske stranice Wikidata.

Podaci uzimaju u obzir čimbenike poput broja unosa na Wikipediji, duljinu unosa, prosječan broj pregleda za svaku osobu u razdoblju od 2015. do 2018. godine i ukupan broj vanjskih poveznica, piše Daily Mail.

Korisnici mogu vidjeti najistaknutije osobe svojeg grada ili države u četiri kategorije-kultura, otkriće i znanost, vodstvo ili sport i igre. Peta kategorija ‘sve’ otkriva tko je generalno najznačajnija osoba na nekom području.

Pročitajte još

‘Dora’ ipak isplovljava ujutro iz Suđurđa

Dulist

POSLOVNA TAJNA! Garaža na Ilijinoj glavici krije financijske rezultate

Andrea Falkoni Račić

OBAVIJEST JADROLINIJE ‘Dora’ neće voziti do daljnjega, putnicima na raspolaganju trajekt ‘Hanibal Lucić’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija